O απολογισμός του CHARACTERS για το 2016

21 ΔΕΚ 2016
O απολογισμός του CHARACTERS για το 2016

Την άνοιξη  του 2014 σε μία παραλία της Κρήτης κάναμε το πρώτο brainstorming. Προσπαθούσαμε να βρούμε έναν τρόπο να εκφράσουμε απλές μαρτυρίες ανθρώπων, οι οποίες δεν είχαν ακόμη κάποιο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, θα περιείχαν όμως σημαντικές συναισθηματικές αλλά και πραγματικές πληροφορίες.  Η ιδέα αυτή ζυμώθηκε για ένα περίπου χρόνο. Ύστερα από προσωπικές εμπειρίες, αλλά και εντατική μελέτη και έρευνα καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος επικοινωνίας ήταν μέσα από την αφήγηση.  


Αρχές του 2016  "ανεβάσαμε’’ την πρώτη μας ανάρτηση.  Το CHARACTERS ξεκίνησε όμως να παίρνει την μορφή που έχει σήμερα, από το καλοκαίρι. Από τότε εώς σήμερα ανακαλύπτουμε καθημερινά τις δυνανατότητες που έχει η αφήγηση. Ανακαλύπτουμε από την βάση (bottom up) τον πλούτο της ελληνικής κοινωνίας και των ανθρώπων της, ο οποίος ξεπερνά τα τυποποιημένα αφιερώματα ή αρθρογραφία.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ελάχιστα μόνο παραδείγματα που αναδεικνύουν τί καταφέραμε σε αυτούς τους λίγους μήνες της παρουσίας μας. 


Έμπνευση

Είναι ένας από τους κύριους σκοπούς του CHARACTERS. Με χαρά διαπιστώσαμε πως ορισμένες αφηγήσεις ενέπνευσαν άλλους ανθρώπους.  Η ιστορία του Στέλιου  Κυμπουρόπουλου μας έκανε να αναθεωρήσουμε την έννοια της αναπηρίας και να αντλήσουμε δύναμη από την σκέψη του. Επίσης μας εμπνεύσανε οι αφηγήσεις του Αντώνη Τσαπατάκη, και της Ιωάννας Πετειναράκη, που αναδεικνύουν την πίστη και την δύναμη που μπορεί να έχει ο άνθρωπος.


Κινητοποίηση

Οι ιστορίες της Μάνιας Μπικώφ ευαισθητοποίησαν και κινητοποίησαν ανθρώπους να βοηθήσουν πρόσφυγες που βρέθηκαν στην χώρα μας. Οι ιστορίες του Τάκη Προεστάκη και της Άριας Αθανασάκη μας προέτρεψαν να αντιμετωπίσουμε τα ζώα με πιο ανθρώπινο τρόπο. 


Ανάδειξη της ελληνικής κουλτούρας

Μικρά αλλά και μεγαλύτερα ψήγματα μιας ξεχασμένης ελληνικής κουλτούρας εμφανίστηκαν μέσα από τις αφηγήσεις του Λευτέρη Κουγιουμουτζή, του Ζήνων Φρυδάκη, του Γιάννη Σμαραγδή.

 

Ανάδειξη τόπων

Εξαιρετικές αφηγήσεις επικοινωνούν μοναδικά σημεία και εικόνες της Ελλάδας που κανένας τουριστικός οδηγός δεν θα μπορούσε να περιγράψει τόσο αυθεντικά.  Η νυχτερινή Γαύδος, ο φάρος στο ακρωτήριο Δράπανο,  οι φυλακές του φρουρίου Ιτζεδίν, το ξύπνημα στις Κυκλάδες, η κρυμμένη Κρήτη


Βήμα έκφρασης

Εϊχαμε την τιμή να γίνουμε η αιτία να εκφραστούν σκέψεις, προβληματισμοί και συναισθήματα. Οι αφηγήσεις της Μάρως Βαμβουνάκη, της Μαρίας Κοροπούλη, της Φωτεινής Παλιεράκη,.. Είμαστε υπερήφανοι που δώσαμε βήμα σε δυο κορίτσια πρόσφυγες από το Αφγανιστάν να αφηγηθούν τα συναισθήματά και τις σκέψεις τους φθάνοντας στην Ελλάδα. Ο λόγος που εγκατέλειψαν το Ιράν και διακινδύνευσαν την ζωή τους ήταν  ακριβώς γιατί τους είχε στερηθεί κάθε δικαίωμα έκφρασης και δημιουργίας. Φυσικά είναι τιμή αλλά και επιδίωξή μας να αποτελούμε βήμα καλλιτεχνικής έκφρασης για ιστορίες όπως του Γιάννη Δράκου, της Τέσυ Μπάιλα, και άλλων καλλιτεχνων του λόγου, της εικόνας και της μουσικής.


Εκπαίδευση

Η αφήγηση είναι ένα μέσο εκπαίδευσης. Είναι ένα μέσο μετάδοσης γνώσης και ήθους όπως π.χ η κρυφή ιστορία του Καζαντζάκη με τον Ζορμπάιστορικά περιστατικά που δεν μπόρεσε να καταγράψει η επίσημη ιστορία. Αλλά και μέσα από έρευνα της ομάδας μας αναδείξαμε ιστορίες που φωτίζουν άγνωστες πτυχές μεγάλων προσωπικοτήτων της ελληνικής και παγκόσμιας διανόησης και τέχνης. Επίσης χρησιμοποιήσαμε την αφήγηση για να επικοινωνήσουμε παναθρώπινες ιδέες και αξίες όπως της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης

Οι παραπάνω αναφορές είναι μόνο λίγα παραδείγματα των αφηγήσεων που έχουμε φιλοξενήσει…

Η εκπληκτική ανταπόκριση τόσο εκείνων που επιθυμούν να μοιραστούν αυθεντικές ιστορίες όσο και εκείνων που εμπνέονται από αυτές, αποζημιώνει όλη την προσπάθεια και την σκληρή δουλειά μας.  Η ανταπόκρισή σας, μας επιτρέπει να αναπτύξουμε περισσότερο το CHARACTERS αναδεικνύοντας περισσότερους χαρακτήρες μέσα από εμπνευσμένες ιδέες, εμπειρίες και έργα, σκιαγραφόντας και φωτίζοντας μία νέα Ελλάδα που προσπαθεί να αναδυθεί και να δημιουργήσει…
 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ  θερμά όλους τους αφηγητές, τους συνεργάτες μας και όλους όσους μας πίστεψαν από την αρχή...

Δείτε πως μπορείτε να μοιραστέιτε τις δικές σας αυθεντικές ιστορίες   ΕΔΩ