Αφήγηση ιστορίας από την Pixar

15 ΙΟΥΛ 2017
Αφήγηση ιστορίας από την Pixar

Η συγγραφέας ιστοριών της Pixar κοινοποίησε στο tweeter μια σειρά κανόνων αφήγησης για να μάθουμε πώς αφηγείται μια ιστορία με τον τρόπο της Pixar: 
 

 1. Θαυμάζεις έναν χαρακτήρα περισσότερο για την προσπάθεια παρά για τις επιτυχίες του
 2. Πρέπει να θυμάσαι τί είναι ενδιαφέρον για σένα ως κοινό, όχι τί είναι διασκεδαστικό ως συγγραφέας. Μπορεί να διαφέρουν κατά πολύ.
 3. Η προσπάθεια να μείνεις σ΄ ένα θέμα είναι σημαντικό, αλλά δεν θα δεις την πραγματική ιστορία μέχρι να φτάσεις στο τέλος της. Τώρα ξανάγραψέ την. 
 4. Μια φορά κι έναν καιρό___. Κάθε μέρα___. Μια μέρα___. Εξαιτίας αυτού___. Μέχρι τελικά___.
 5. Απλοποίησε. Συγκεντρώσου. Συνδύασε χαρακτήρες. Κάνε παρακάμψεις. Θα νιώσεις σαν να χάνεις πολύτιμο υλικό αλλά σε απελευθερώνει.
 6. Σε τί είναι καλός ή άνετος ο χαρακτήρας σου; Βάλε κάτι διπολικά αντίθετό του. Βάλε τον σε προκλήσεις. Πώς τις διαχειρίζεται
 7. Σκέψου το τέλος πριν φτάσεις στην μέση. Σοβαρά. Το να βρεις το τέλος είναι δύσκολο, βρες το από νωρίς.
 8. Τελείωσε την ιστορία σου και άφησέ την ακόμη και αν δεν είναι τέλεια. Σε έναν ιδανικό κόσμο μπορείς να έχει και τα δυο, αλλά συνέχισε. Θα τα πας καλύτερα την επόμενη φορά. 
 9. Όταν κολλήσεις, κάνε μια λίστα με τι ΔΕΝ θα συνέβαινε μετά. Πολλές φορές το υλικό που θα σε ξεκολλήσει θα φανερωθεί. 
 10. Διάκρινε τα σκέλη των ιστοριών που σου αρέσουν. Αυτό που σου αρέσει είναι ένα κομμάτι από σένα, πρέπει να το αναγνωρίσεις πριν μπορέσει να το χρησιμοποιήσεις. 
 11. Η αποτύπωση στο χαρτί σε βοηθάει να το φτιάξεις. Αν μείνει στο μυαλό σου μια τέλεια ιδέα δεν θα την μοιραστείς ποτέ με κανέναν.
 12. Ξέχνα το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό. Και το 2ο και το 3ο,4ο,5ο- απέρριψε το προφανές. Εξέπληξε τον εαυτό σου.
 13. Δώσε απόψεις στους χαρακτήρες σου. Το να είναι παθητικός/ αγαθός μπορεί να σου φαίνεται καλό όσο το γράφεις αλλά είναι δηλητήριο για το κοινό. 
 14. Γιατί πρέπει να αφηγηθείς την ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΗ ιστορία; Πια πίστη καίει μέσα σου από την οποία τρέφεται η ιστορία; Αυτή είναι η ουσία του.
 15. Αν εσύ ήσουν ο χαρακτήρας σου, σε αυτή την κατάσταση, πώς θα ένιωθες; Η ειλικρίνεια δίνει ακεραιότητα στις απίστευτες καταστάσεις.
 16. Τί διακυβεύεται; Δώσε μας λόγους για να συνδεθούμε με τον χαρακτήρα. Τι συμβαίνει αν δεν τα καταφέρει; Μην βάλεις τις πιθανότητες με το μέρος του.  
 17. Καμία δουλειά δεν πάει χαμένη. Αν δεν δουλεύει άφησέ το και προχώρα- θα επιστρέψει σε κάποιο χρήσιμο σημείο αργότερα.
 18. Πρέπει να γνωρίζεις τον εαυτό σου: την διαφορά του να βάζεις τα δυνατά σου και του να υπερπροσπαθείς. Η ιστορία είναι δοκιμασία, όχι ραφινάρισμα.
 19. Οι συμπτώσεις για να βάλεις τους χαρακτήρες σε μπελάδες είναι τέλειες. Οι συμπτώσεις όμως για να τους βγάλεις από τους μπελάδες είναι κλεψιά.
 20. Εξασκήσου: σπάσε σε κομμάτια μια ταινία που δεν σου αρέσει. Πώς θα τα ξαναέφτιαχνες σε κάτι που πραγματικά να σου ΑΡΕΣΕΙ;
 21. Πρέπει να δώσεις ταυτότητα στις καταστάσεις/χαρακτήρες, δεν μπορείς απλώς να γράψεις ΄΄κουλ΄΄. Τί θα έκανε ΕΣΕΝΑ να συμπεριφερθείς έτσι;
 22. Ποιά είναι η ουσία της ιστορίας σου; Η πιο οικονομική αφήγησή της; Αν το ξέρεις μπορείς να χτίσεις πάνω σε αυτό.