Albert Einstein

Το χρονικό μιας ιδιοφυίας
ΚΛΑΣΙΚΕΣ
3519 προβολές
 

Συντακτική Ομάδα ΜΑΡ 14. 2018
από Συντακτική Ομάδα


1879. Στις 14 Μαρτίου γεννιέται στο Ulm, Württemberg της Γερμανίας. Έξι μήνες αργότερα μετακομίζει στι Μοναχο, ενώ πήγε στο Γυμνάσιο του Luitpold. 

1884. Σε ηλικία 5 ετών βλέπει μία πυξίδα και μαγεύεται από τις “αόρατες δυνάμεις” που επηρέαζαν την βελόνα να δείχνει πάντα προς τον βορρά. Αυτό το γεγονός του άσκησε μία γοητεία για την υπόλοιπη ζωή του στις αόρατες δυνάμεις. 

1891. Στα 12 χρόνια του ήρθε ο επόμενος ενθουσιασμός του όταν ανακάλυψε το πρώτο του βιβλίο Γεωμετρίας που το μελέτησε με πάθος απόκαλώντας το “Το ιερό βιβλίαράκι γεωμετρίας”. Σε αυτή την ηλίκία έγινε εξαιρετικά θρήσκος, συνθέτοντας και τραγουδώντας αρκετά θρησκευτικά τραγούδια στο σχολείο του. Αυτό άλλαξε όταν άρχισε να διαβάζει επιστημονικά βιβλία που έρχονταν σε αντίθεση με τα θρησκευτικά πιστεύω. Ήταν θύμα του Πρωσσικού εκπαιδευτικού συστήματος το οποίο κατέπνιγε την γνησιότητα και την δημιουργικότητά του. Ένας δάσκαλος του είπε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να κατανοήσει τίποτε. 

1894. Στα 15 του συγγράφει το πρώτο επιστημονικό paper. 

1895. Απέτυχε στις εισαγωγικές εξετάσεις του κολλεγίου ενώ αριστεύει στα μαθηματικά.  Πήγε στην πόλη  Aarauγια να τελειώσει το λύκειο.

1896.  Μπαίνει στην Ελβετική Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή για να γίνει δάσκαλος στην φυσική και στα μαθηματικά. Δεν παρακολουθούσε και οι καθηγητές τον μισούσαν. Εκείνη την εποχή έγινε και μία καθοριστική στροφή στην ζωή του, όταν γνώρισε έναν φοιτητή της Ιατρικής τον Max Talmud ο οποίος ήταν ο ανεπίσημος μέντοράς του στα μαθημετικά και την φιλοσοφία. Εκείνος του γνώρισε τον συγγραφέα παιδικών επιστημονικών παραμυθιών, στα οποία ο συγγραφέας φαντάζονταν να κάνει βόλτα επάνω στο ηλεκτρικό ρέυμα και να ταξιδεύει μέσα από ένα τηλεγραφικό καλώδιο. 

1900.  Μελετουσε προχωρημένα επιστημονικά αντικείμενα μόνος του, παρακάμπτωντας τάξεις, κερδίζοντας την έχθρα των καθηγητών του και ιδιαίετερα του Heinrich Weber.  Ζήτησε συστατηκή επιστοκή εκείνος όμως απέρριψε από κάθε ακαδημαϊκή θέση που αιτούνταν.  Αποφοιτεί από το πανεπιστήμιο με πτυχίο στα Μαθηματικά και την Φυσική. Αποτυγχάνει να πάρει μία δουλειά διδάκτορα στο πανεπιστήμιο. 

1901.  Δουλεύει ως ιδιωτικός καθηγητής και δημοσιεύει το πρώτο επιστημονικό του έργο. 

1902. Αποκτά την Ελβετική υπηκοότητα και δέχεται την θέση του τεχνικού βοηθού στην Ελβετική Υπηρεσία Πατέντας. Παρόλη την αρνητική στάση των γονιών του σχετικά με την σχέση του με την Maric τον Ιανουάριο απέκτησαν ένα παιδί, την Lieserl, της οποία η τύη είναι άγνωστη. Πιστεύεται ότι πέθανε από πυρετό ή δόθηκε για υιοθεσια. Αυτή είναι ίσως η χείρότερη χρόνια στην ζωή του Einstein. Δεν μπορούσε να παντρευτεί την Maric, να υποστηρίξει την οικογένειά του χωρίς δουλειά, ενώ η επιχείρηση του πατέρα του χρεοκόπησε.  Επίσης απολύθηκε από δουλειές διδασκαλίας που έκανε σε παιδιά. Δύο χρόνια αργότερα παντρεύεται 

1905.  Θεωρείται το θαυματουργό έτος για τον Einstein. Αυτόν τον χρόνο είναι 26 ετών. Τον Μάρτιο διατυπώνει την κβαντική θεωρία του φωτός και την ιδέα οτι το φώς αποτελείται από φωτόνια. Τον Μάϊο αποδεικνύει την ύπαρξη του ατόμου, και τον Ιούνιο την θεωρία της σχετικότητας. Το φως όπως και το κύμα είναι σωματίδια. Τον Νοέμβριο διατυπώνει την πιο γνωστή εξίσωση στον κόσμο Ε=mc2 Η ενέργεια ισούται με το γινόμενο της μάζας ενός σώματος επί το τετράγωνο της ταχύτητας του φωτός. Η εξίσωση αυτή είναι η επιστημονική βάση της πυρηνικής ενέργειας και τον έβαλε στο πάνθεον της ιστορίας. Τον επόμενο χρόνο τελειώνει το διδακτορικό του στο πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. 

1908. Διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης και υλοποιεί την πρώτη του διάλεξη. Τον επόμενο χρόνο διορίζεται ως καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Ζυρήχης και κατακτά το πρώτο τιμιτικό διδακτορικό από το πανεπιστήμιο της Γενεύης. 

1911. Καθηγητής στο γερμανικό πανεπιστήμιο της Πράγας, προβλέπει την διάθλαση του φωτός στο βαριτικό πεδίο. 

1914.  Ο 1ος παγκόσμιος πόλεμος ξεκινά. Γίνεται πολιτικά ενεργός υπογράφοντας το μανιφέστο των Ευρωπαίων για την διαμαρτυρία κατά του πολέμου. 

1916.  Δημοσιεύει την Γενική θεωρία της σχετικότητας και γίνεται ο επικεφαλής της Γερμανικής Κοινότητας Φυσικών.

1919. Παρατηρώντας την έκκληψη του ήλιου αποδεικνύει την διάθλαση του φωτός που είχε ήδη προβλέψει. Έγινε πασίγνωστος σε ένα βράδυ. Αφιερώνει τα επόμενα χρόνια σε ταξίδια και συλλογή βραβείων.  Χωρίζει από την πρώτη του γυναίκα και 3,5 μήνες μετά παντρεύεται την ξαδέρφη του Elsa. 

1920. Εϊναι 40 ετών. Τα επόμενα δύο χρόνια συγκεντρώνει σχόλια ενάντια της θεωρίας της σχετικότητας από αντισιμήτες, βοηθά στην ιδσρυση εβραϊκού πανεπιστημίου στην Ιερουσαλήμ, αποσπά Νόμπελ Φυσικής για το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο. 

1925. Διαδηλώνει ενάντια της υποχρεωτικής θητείας μαζί με τον Gandhi, ενώ τον επόμενο χρόνο συνεισφέρει στην κβαντομηχανική διαπλικτιζόμενος εναντίον της. 

1933. Δημοσιεύει το “ Γιατί πόλεμος;” ( Why war?) με τον Sigmund Freud, και ένα χρόνο αργότερα μεταναστευεί στις ΗΠΑ όταν ο Χιτλερ έρχεται στην εξουσία. 

1939. Ο 2ος Παγκόσμιος πόλεμος ξεκινά. Παροτρίνει τον πρόεδρο Ρούσβελτ να ξεκινήσεις έρευνα για την πυρηνική ενέργεια. Τον επόμενο χρόνο αποκτά και αμερικάνικη υπηκοότητα, ωστόσο διατηρεί την ελβετική. Το ’41 λαμβάνει μέρος στο Manhantan Project. 

1946.  Επικεφαλής της κοινότητας των ατομικών επιστημών, προβάλοντας την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Τα επόμενα χρόνια δραστηριοποιείται για τον έλεγχο των εξοπλισμών και την παγκόσμια διακυβέρνηση. 

1952. Απέριψε την προεδρία του Ισραήλ ενώ το 1955 πεθαίνει στα 76 του χρόνια. 

Πηγές: nobel prize / biography / business insider / britannica / buzzfeed

Like:
11
Σχόλιο(α)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΚΛΑΣΙΚΕΣ
Ellis Island, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στις ΗΠΑ
Ellis Island, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στις ΗΠΑ
ΙΑΝ 26. 2016
3767
Η ταινία. Η ιστορία.
''Ο νεοναζισμός δεν είναι οι άλλοι''
''Ο νεοναζισμός δεν είναι οι άλλοι''
ΦΕΒ 08. 2016
14060
Ένα κείμενο του Μάνου Χατζιδάκι για το νεοναζισμό και τον εθνικισμό που έγραψε τον Φεβρουάριο του 1993, λίγους μήνες πριν τον θάνατό του
Νίκολα Τέσλα
Νίκολα Τέσλα
ΙΑΝ 01. 2018
7434
9 εντυπωσιακές αλήθειες για τον Νίκολα Τέσλα
Η νήσος του Πάσχα
Η νήσος του Πάσχα
ΙΟΥΝ 28. 2018
5357
Μία ιστορία για το μέλλον της ανθρωπότητας
ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
comments powered by Disqus