Η φύση

Σκέψεις εμπνευσμένες από την φύση
ΚΛΑΣΙΚΕΣ
1203 προβολές
 

Συντακτική Ομάδα ΜΑΙ 05. 2018
από Συντακτική Ομάδα

Φωτογραφίες : ομάδα CHARACTERS
Πηγές: εκδόσεις νήσος
LIKE:
4

Στην αρχή η Γη ήταν επίπεδη, μαλακή και υγρή. Όλα τα ζώα λαχταρούσαν να ζήσουν πάνω της και συνέχισαν να στέλνουν πουλιά  για να δουν αν η λάσπη ξεράθηκε και σκλήρυνε αρκετά για να σηκώσει το βάρος τους. Όταν επέστρεψαν, τα πουλιά είπαν πως δεν υπήρχε ακόμη στερεή γη για να κατοικήσουν. Κατόπιν τα ζώα έστειλαν τον Παππού Γεράκι. Εκείνος πέταξε πολύ χαμηλά και είδε ότι η γη ήταν ακόμη μαλακή. Όταν πετάριζε τις φτερούγες του προς τα κάτω, δημιουργείτο μία κοιλάδα. Όταν τα σήκωνε ψηλά, φτιαχνόταν ένα βουνό.
 -Ινδιάνοι Τσερόκι -

Σχόλια | Πατήστε για να δείτε τα σχόλια του άρθρου

LIKE:
5

Τα πάντα κυβερνά ο κεραυνός. Τον κόσμο δεν τον έπλασε ούτε κανείς από τους θεούς ούτε από τους ανθρώπους, αλλά ήταν πάντα, είναι και θα είναι ζωντανή φωτιά. ανάβοντας σύμφωνα με μέτρα, σβήνοντας σύμφωνα με μέτρα. Σαν ένας σωρός από πράγματα χυμένα στην τύχη (για τους πολλούς)  η πανέμορφη τάξη του κόσμου - ανταλλαγή της φωτιάς τα πάντα και η φωτιά των πάντων όπως τα πράγματα του χρυσαφιού και το χρυσάφι των πραγμάτων.  
- Ηράκλειτος -

Σχόλια | Πατήστε για να δείτε τα σχόλια του άρθρου

LIKE:
3

Είναι πιο λογικό να πιστέψουμε ότι ο ουρανός δημιουργήθηκε από κάποια αιτία και μέσω αυτής της αιτίας εξακολουθεί να υπάρχει, από το να πιστέψουμε το ίδιο για τα θνητά ζώα που περιέχει. Υπάρχει πολύ πιο σαφής απόδειξη καθορισμένης τάξης στα ουράνια σώματα παρά σε εμάς. Ότι είναι θνητό φέρνει το γνώρισμα της αλλαγής και του τυχαίου. Το άτομο από το οποίο προέρχεται στο σπέρμα είναι η αρχή και το μορφοποιητικό αίτιο εκείνου που προκύπτει από το σπέρμα. Πριν από αυτό υπάρχει εκείνο του οποίο είναι το σπέρμα, γιατί η γέννεση είναι το σπέρμα ενώ ουσία ο τελικός σκοπός.  
-Αριστοτέλης-

Σχόλια | Πατήστε για να δείτε τα σχόλια του άρθρου

LIKE:
4

Όταν ερχόμαστε σε επαφή με την φύση, είμαστε σε εγρήγορση και ανακαλύπτουμε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα τα οποία δεν υποψιαζόμασταν καν. Όλο και κάποιο καινούριο λουλούδι, πουλί ή καταρράκτης θα υποπέσει στην αντίληψή μας και θα κοντοσταθούμε με ευχαρίστηση να το μελετήσουμε. Όλο και κάποιο δέντρο ή συστάδα ανυπέβλητης ομορφιάς θα τραβήξει την προσοχή μας όσο κι αν το είδος στο οποίο ανήκει μας είναι ήδη γνωστό. 
- John Muir- 

Σχόλια | Πατήστε για να δείτε τα σχόλια του άρθρου

LIKE:
5

Από τα Είδη που ζουν σήμερα, πολύ λίγα θα αφήσουν απογόνους οποιουδήποτε είδους σε ένα πολύ μακρινό μέλλον, γιατί ο κόσμος που όλα τα ενόργανα όντα είναι συγκεντρωμένα, δείχνει πως  ο μεγαλύτερος αριθμός Ειδών σε κάθε γένος, και όλα τα Είδη  σε πολλά γένη δεν άφησαν απογόνους, αλλά εξαφανίστηκαν εντελώς.
 -Charles Darwin- 

Σχόλια | Πατήστε για να δείτε τα σχόλια του άρθρου

LIKE:
2

Αν καταφύγουμε σε έναν έμμεσο τρόπο εξέτασης και ρωτήσουμε την Φύση: Ποιοι είναι οι ισχυρότεροι; αυτοί που βρίσκονται σε κατάσταση διαρκούς πολέμου ή αυτοί που βοηθούν ο ένας τον άλλον; Θα διαπιστώσουμε ότι τα ζώα που βρίσκονται εθίζονται στην αλληλοβοήθεια είναι χωρίς αμφιβολία τα ισχυρότερα. Έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν και επιτυγχάνουν στο πλαίσιο της ομοταξίας, τον ανώτατο βαθμό ευφυΐας και σωματικής οργάνωσης.  Η αλληλοβοήθεια, όπως και ο ανταγωνισμός, είναι νόμοι της φύσης. Η πρώτη όμως είναι το χαρακτηριστικό που ευνοεί ένα είδος να εξελιχθεί και να υπερισχύσει, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ευημερία και απόλαυση ζωής στο άτομο, με την μικρότερη απώλεια ενέργειας.
-Peter Kropotkin - 

Σχόλια | Πατήστε για να δείτε τα σχόλια του άρθρου

LIKE:
5

Η ύπαρξη ενός ζωϊκού ή φυτικού είδους προστατεύεται από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό ενός άλλου. Αυτό γίνεται διατηρώντας μία αναλογία μεταξύ των ειδών που χρησιμεύουν για τροφή και τους κυνηγούς. Ο άνθρωπος καταδιώκει τα θύματά του με απερισκεψία και η θυσία των κατώτερων ειδών προσδιορίζεται μονάχα από τις ορέξεις του, εξολοθρεύοντας χιλιάδες οργανικές μορφές που δεν μπορεί να καταναλώσει. 
- George Perkins Marsch -

Σχόλια | Πατήστε για να δείτε τα σχόλια του άρθρου

LIKE:
4

Με την υλική έννοια ο άνθρωπος ζει μόνο από τα φυσικά προϊόντα, με όποια μορφή κι αν εμφανίζονται, τροφή, θέρμανση, ενδυμασία, κατοικία κλπ. Η καθολικότητα του ανθρώπου εκδηλώνεται στην πράξη στην καθολικότητα που καθιστά όλη την φύση ανόργανο σώμα του σαν άμεσο μέσο ζωής και σαν ύλη, το αντικείμενο και το εργαλείο της ζωτικής δραστηριότητας. Η φύση είναι το ανόργανο σώμα του ανθρώπου, στο βαθμό που δεν είναι ανθρώπινο σώμα. Στην πραγματικότητα όμως ο άνθρωπος είναι μέρος της φύσης με την οποία θα πρέπει να έχει έναν συνεχή διάλογο για να μην πεθάνει. Λέγοντας ότι η φυσική και πνευματική ζωή του ανθρώπου συνδέεται με την φύση εννοούμε ότι η φύση συνδέεται με τον εαυτό της, γιατί ο άνθρωπος είναι μέρος της φύσης.
-Karl Marx -

Σχόλια | Πατήστε για να δείτε τα σχόλια του άρθρου

LIKE:
4

Το ζώο χρησιμοποιεί την φύση και προκαλεί μεταβολές σε  αυτή μόνο με την παρουσία του, ενώ ο άνθρωπος με την επέμβασή του την κάνει να υπηρετεί τους σκοπούς του, την υποτάσσει. Αυτή είναι η τελευταία ουσιαστική διάκριση ανάμεσα στον άνθρωπο και τα άλλα ζώα, και τη διάκριση τούτη ο άνθρωπος την χρωστά και πάλι στην εργασία. Ωστόσο ας μην αυτοϊκανοποιούμαστε και πάρα πολύ με τις νίκες μας επάνω στην φύση. Για κάθε τέτοια νίκη, η φύση μας εκδικείται, τόσο που ενώ στην αρχή φαίνεται ότι υπερισχύουμε στο τέλος οι συνέπειες είναι τόσο απρόβλεπτες και διαφορετικές που εκμηδενίζουν την αρχική μας επικράτηση. 
-Friedrich Engels - 

Σχόλια | Πατήστε για να δείτε τα σχόλια του άρθρου

Like:
4
Σχόλιο(α)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΚΛΑΣΙΚΕΣ
H πνευματική παρακαταθήκη του Γέρου του Μωριά προς τη νέα γενιά
H πνευματική παρακαταθήκη του Γέρου του Μωριά προς τη νέα γενιά
ΟΚΤ 08. 2017
1777
Να έχετε ως θεμέλια της πολιτείας την ομόνοια και την ελευθερία
Σκέψεις του στοχαστή Κώστα Αξελού
Σκέψεις του στοχαστή Κώστα Αξελού
ΙΟΥΝ 15. 2018
1712
Τέλος ορίζεται το γεγονός στο οποίο δεν εμφανίζεται τίποτε το ριζικά καινούριο
Σχετικά με την Jazz
Σχετικά με την Jazz
ΙΟΥΛ 28. 2016
247
Γιατί η Jazz είναι μοναδική
Το αποχαιρετιστήριο γράμμα  του Τσε Γκεβάρα στον Φιντέλ Κάστρο
Το αποχαιρετιστήριο γράμμα του Τσε Γκεβάρα στον Φιντέλ Κάστρο
ΝΟΕ 26. 2016
2029
Σε ευχαριστώ για όσα με έμαθες και για το παράδειγμα σου
Σχόλια | Πατήστε για να δείτε τα σχόλια του άρθρου