Νίκολα Τέσλα

9 εντυπωσιακές αλήθειες για τον Νίκολα Τέσλα
ΚΛΑΣΙΚΕΣ
7098 προβολές
 

Συντακτική Ομάδα ΙΑΝ 01. 2018
από Συντακτική Ομάδα


Ο Σέρβος φυσικός και εφευρέτης Νίκολα Τέσλα (Nikola Tesla) γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου του 1856, στο χωριό Smiljan, στην επαρχία Lika της Κροατίας. Εκεί ολοκλήρωσε τη στοιχειώδη εκπαίδευσή του, συνέχισε τις σπουδές του στο πολυτεχνικό σχολείο του Γκρας και τις ολοκλήρωσε στο πανεπιστήμιο της Πράγας. Ο εφευρέτης Νίκολα Τέσλα συνήσφερε στην ανάπτυξη του εναλλασσόμενου ηλεκτρικού ρεύματος που χρησιμοποιείται ευρύτατα σήμερα,  και ανακάλυψε το  περιστρεφόμενο μαγνητικό πεδίο ( η βάση των περισσότερων συκευών εναλλασόμενου ρεύματος που χρησιμοποιούνται σήμερα) . Πέθανε στις 7 Ιανουαρίου 1943 στην Νέα Υόρκη.


Πηγές: Noesis / Biography / Μental floss / Wikipedia
LIKE:
4

Πνευματικότητα. Μπορούσε να οραματίζεται με φοβερή ακρίβεια αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένου και των εφευρέσεών του. Αυτή του η μέθοδος ήταν εξαιρετικά ανορθόδοξη, σε σχέση με των άλλων εφευρετών. Ποτέ δεν έκανε σχέδια ή γραπτές σημειώσεις αλλά βασιζόταν αποκλειστικά στην δύναμη της φαντασίας του, με την οποία επεξεργαζόταν τις λεπτομέρειες. Από την παιδική του ηλικία έβλεπε λάμψεις φωτός, οι οποίες κάποιες φορές του έδιναν έμπνευση και λύσεις στα προβλήματά του. Αυτό του έδωσε ένα πνευματικό χαρακτήρα τον οποία αξιοποιούσε μόνο για την εξέλιξη της επιστήμης του.

Σχόλια | Πατήστε για να δείτε τα σχόλια του άρθρου

LIKE:
5

Εφευρέσεις. Πρωτοστάτησε σε εφευρέσεις όπως ο εναλλασσόμενος  ηλεκτρισμός, η ασύρματη τεχνολογία, το ραντάρ, οι ακτίνες Χ και το ραδιόφωνο, που διαμόρφωσαν χαρακτηριστικά τον 20ο αιώνα, γι’ αυτό και ο Νίκολα Τέσλα αποκαλείται «εφευρέτης του 20ου αιώνα».

Σχόλια | Πατήστε για να δείτε τα σχόλια του άρθρου

LIKE:
5

Εμμονές. Ανέπτυξε εμμονικές συνήθειες, δούλευε σε πολύ οργανωμένο και σφικτό πρόγραμμα και κάποιοι λένε ότι κοιμόταν μόλις 2-3 ώρες το βράδυ. Δειπνούσε πάντα στο ίδιο τραπέζι στο Delmonico’s στην Νέα Υόρκη. Ήταν υποχόνδριος και είχε φοβία στα μικρόβια. Είχε εμμονή με τον αριθμό 3 και υιοθετούσε πρακτικές συνήθειες που σχετίζονταν με αυτό τον αριθμό.

Σχόλια | Πατήστε για να δείτε τα σχόλια του άρθρου

LIKE:
2

Ο άνθρωπος. Με κάθε έννοια ο Τέσλα ήταν ένας γοητευτικός άντρας. Ψηλός, με γοητευτική κορμοστασιά και βαθύ βλέμμα. Ντυνόταν εκλεκτικά και πρόσεχε την λεπτομέρεια. Όταν αποφάσιζε να κάνει διάλειμμα από την δουλειά του ήταν αρκετά αγαπητός και κοινωνικός. Όχι μόνο κατάφερε να τραβήξει το ενδιαφέρον πνευματικών ανθρώπων, όπως του Mark Twain αλλά προσέλκυε αρκετά τις γυναίκες, που μερικές δήλωναν ερωτευμένες μαζί του. Η προσωπική ζωή του παραμένει μυστήριο, ωστόσο δεν παντρεύτηκε ποτέ.

Σχόλια | Πατήστε για να δείτε τα σχόλια του άρθρου

LIKE:
3

Ο Σεισμός. 1η Μαΐου του έτους 1893 στη Διεθνή Έκθεση του Σικάγο, ο Γκρόβερ Κλήβελαντ, ο 24ος πρόεδρος των Η.Π.Α., φωταγώγησε την πόλη του Σικάγο με λάμπες που λειτουργούσαν με εναλλασσόμενο ρεύμα. Στο περίπτερο του Τέσλα και του Γουέστινχαουζ, στην έκθεση επικρατούσε πανηγυρικό κλίμα. Το 1895 ο Ρέντγκεν με τη βοήθεια του Τέσλα μπορούσε να παινευτεί ότι εφηύρε τις ακτίνες Χ και έτσι η φήμη του Τέσλα εκτοξεύτηκε. Κατόπιν, δήλωσε ότι είχε καταγωγή από εξωγήινους πολιτισμούς, πράγμα που συνάδει με τη σημερινή θεωρία της πανσπερμίας του σύμπαντος. Το 1898 ισχυρίστηκε, δημιουργώντας και χρησιμοποιώντας μια συσκευή τηλεγεωδυναμικής, ότι ήταν υπεύθυνος για μικρό σεισμό που συνέβη στη Νέα Υόρκη.

Σχόλια | Πατήστε για να δείτε τα σχόλια του άρθρου

LIKE:
3

Ο τρελός. Εκείνη την περίοδο, η φήμη του Τέσλα στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μεγαλύτερη από κάθε άλλου εφευρέτη ή επιστήμονα στη λαϊκή συνείδηση, αλλά λόγω της εκκεντρικότητας του και των περίεργων και θεωρούμενων ως εξωφρενικών ισχυρισμών του για τις δυνατότητες της επιστημονικής - τεχνολογικής ανάπτυξης να βοηθήσουν την εκτόξευση του ανθρώπινου πολιτισμού σε άλλη κλίμακα, τελικά εξοστρακίστηκε σαν τρελός επιστήμονας. Η γνωστή φωτογραφία που απεικονίζεται να κάθεται ήρεμος στο εργαστήριό του ανάμεσα σε φοβερές λάμψεις πρόκειται μάλλον για φωτογραφικό εφέ διπλής έκθεσης.

Σχόλια | Πατήστε για να δείτε τα σχόλια του άρθρου

LIKE:
4

Οι ηλεκτρισμένες πεταλούδες.  Το 1899 εγκαταστάθηκε στο Colorado Spring για να αξιοποιήσει τον τεράστιο διαθέσιμο χώρο, προκειμένου να πειραματιστεί στην δωρεάν παροχή συνεχούς ρεύματος που παρείχε η El Paso Power Company. Η αδύνατη ατμόσφαιρα στο σημείο αυτό θα συνέβαλλε στην επιτυχία της ασύρματης μετάδοσης ενέργειας. Η εγκατάσταση απεικονίζεται στην φωτογραφία, με την οποία προσπάθησε να προκαλέσει τεχνητούς κεραυνούς και κινητές ηλεκτροφόρες σπίθες.  Ξαφνιασμένοι οι άνθρωποι της γύρω περιοχής έβλεπαν τρομοκρατημένα τα άλογά τους και πεταλούδες με ηλεκτροφόρα φωτοστέφανα. Δεν γνωρίζουμε περισσότερα. Τα πειράματα διακόπηκαν εντελώς ξαφνικά, λόγω παύσης χρηματοδότησης, όταν αποκάλυψε στο χρηματοδότη του J. P. Morgan ότι η ελεύθερη ενέργεια θα μοιραζόταν δωρεάν.

Σχόλια | Πατήστε για να δείτε τα σχόλια του άρθρου

LIKE:
4

Οι άλλοι εφευρέτες.  Έως το 1910 ο Τέσλα είχε ξεχαστεί ή παραγκωνιστεί, λόγω των νέων εφευρέσεων και θεωριών των αδερφών Ράιτ, των Μαρί και Πιέρ Κιουρί και του Αϊνστάιν και της εμμονής του Νικολά να θεωρεί τον εαυτό του και τις εφευρέσεις του υπαίτιους για την έκρηξη στη Τουγκούσκα. Από το 1915 έως το 1917 κέρδισε πολλές διακρίσεις από διάφορες ακαδημίες αλλά έχασε την ευκαιρία να προταθεί για Νόμπελ φυσικής από τον Έντισον.

Σχόλια | Πατήστε για να δείτε τα σχόλια του άρθρου

LIKE:
4

Η φωταγώγηση της Γης. Πίστευε ότι η δουλειά του θα μπορούσε να φωταγωγήσει ολόκληρο τον πλανήτη, ξεκινώντας μία νέα “φωτεινή” εποχή για τους ανθρώπους. Σύμφωνα με την θεωρία του, αέρια πάνω από την ατμόσφαιρα της Γης θα μπορούσαν να μεταφέρουν υψηλής συχνότητας ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο θα μπορούσε να παράξει Γήινο νυχτερινό φώς και που θα μπορούσε να φωταγωγήσει ολόκληρες πόλεις, λιμάνια, αεροδρόμια. Ωστόσο αυτή η θεωρία δεν έχει ακόμη αποδειχτεί.

Σχόλια | Πατήστε για να δείτε τα σχόλια του άρθρου

LIKE:
5

Το τέλος. Από το 1936 έως το θάνατο του, το FBI παρακολουθούσε τις συνομιλίες και τις κινήσεις του Τέσλα, φοβούμενοι ότι είχε αναπτύξει φιλικές σχέσεις με την σταλινική Σοβιετική Ένωση. Το 1937 ένα αμάξι χτύπησε τον Τέσλα σπάζοντάς του αρκετά πλευρά και κλονίζοντας σοβαρά την υγεία του. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Νίκολα Τέσλα είχε να αρρωστήσει από τα 30 του χρόνια, όπως δήλωνε ο ίδιος, ο οποίος πίστευε ότι για αυτό “φταίνε” τα πειράματα του. Το κράτος της Γιουγκοσλαβίας, μετά το ατύχημα του, του έβγαλε ισόβια σύνταξη. Το 1941, με την επέκταση του ναζισμού στην Ευρώπη και τον αναβρασμό του παγκοσμίου πολέμου, ο Τέσλα ήθελε να κατασκευάσει ένα «νέο» υπερόπλο για να σώσει την πατρίδα του. Τελικά πέθανε το 1943 στις 7 του Γενάρη αλλά τον βρήκαν νεκρό δυο μέρες μετά γιατί είχε κρεμάσει, όπως έκανε πάντα, στην πόρτα του δωματίου του την επιγραφή:

«ΜΗΝ ΕΝΟΧΛΕΙΤΕ, ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ».

Σχόλια | Πατήστε για να δείτε τα σχόλια του άρθρου

Like:
7
Σχόλιο(α)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΚΛΑΣΙΚΕΣ
Το όραμα το Robert Owen
Το όραμα το Robert Owen
ΙΟΥΝ 10. 2018
3253
H συνεργασία μπορεί να χτίσει έναν καλύτερο κόσμο
«Ο Χριστός συνεχίζει πάντα να σταυρώνεται»
«Ο Χριστός συνεχίζει πάντα να σταυρώνεται»
ΦΕΒ 21. 2016
4510
Η Ελλάδα και ο αγώνας του ανθρώπου για μια καλύτερη ζωή, στην άγνωστη αλληλογραφία μεταξύ A. Einstein και Ν.Καζαντζάκη
Ο σκοπός της ζωής είναι η εξέλιξη του εαυτού μας
Ο σκοπός της ζωής είναι η εξέλιξη του εαυτού μας
ΝΟΕ 30. 2016
9269
Απόσπασμα από το βιβλίο του Όσκαρ Ουάιλντ "Το Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι"
Σχετικά με την Jazz
Σχετικά με την Jazz
ΙΟΥΛ 28. 2016
3462
Γιατί η Jazz είναι μοναδική
Σχόλια | Πατήστε για να δείτε τα σχόλια του άρθρου