Παιδιά που ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή

Ιστορίες από την Ουγκάντα
ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ
1547 προβολές
 

Αγγελική Μπάρακλη ΝΟΕ 19. 2019
από Αγγελική Μπάρακλη

 

Η Αποστολή

Κάθε χρόνο, μία ομάδα 4-5 φίλων, ταξιδεύουμε στην Ουγκάντα καθώς οργανώνουμε μία πρωτοβουλία ανθρωπιστικής βοήθειας με κύριο στόχο την οικονομική ενίσχυση οικογενειών που θέλουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους, καθώς και την ιατρική/χειρουργική υποστήριξη άπορων ανθρώπων. Η παραμονή μας στην Ουγκάντα διαρκεί οκτώ μέρες, τις πρώτες τρεις εκτελούνται ιατρικές πράξεις, ως επί το πλείστον εγχειρήσεις κήλης και τις υπόλοιπες πηγαίνουμε στα διάφορα σχολεία και πανεπιστήμια που στηρίζουμε, για να εγγράψουμε παιδιά και φοιτητές και να πληρώσουμε τα δίδακτρα τους. Ταυτόχρονα προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στην κάλυψη στοιχειωδών αναγκών, ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται σε πλήρη ανέχεια. Τέτοιες ανάγκες είναι για τους περισσότερους η προμήθεια σαπουνιού, ζάχαρης, παραφίνης. Ακόμη, προσπαθούμε να παρέμβουμε για να βοηθήσουμε τα παιδιά που έχουν μεγάλο πρόβλημα υγείας και συχνά καλύπτουμε τη θεραπευτική αγωγή τους.


Οι Συνθήκες

Η έξοδος στην Αφρική δεν είναι μια εύκολη υπόθεση και η εμπειρία μου από αυτό το ταξίδι είναι κάθε χρόνο μοναδική. Βλέπω εγκατάλειψη, μιζέρια, θάνατο, σημαντικές ελλείψεις σε αγαθά πρώτης ανάγκης. Οι άνθρωποι πεθαίνουν από ανεξέλεγκτο πυρετό, τα παιδιά σβήνουν από αφυδάτωση ή από κεραυνοβόλο ελονοσία, νέοι γονείς αφήνουν αρκετά ορφανά πίσω τους λόγω AIDS. Στα πιο απόμακρα μέρη το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο, καθώς προστίθεται η πλήρης αδυναμία συνεννόησης σε επίπεδο αντίληψης. Αυτό γίνεται ακόμη πιο φανερό, όταν αποπειραθείς να μιλήσεις για πρόληψη. Πως να διαθέσει ο άνθρωπος το νερό που κουβαλάει από 3-4χλμ μακριά για πλύσιμο χεριών, όταν μ` αυτό θα πλύνει ρούχα, σκεύη , θα πιεί και θα ποτίσει ζώα; Πως να μετρήσει δόσεις φαρμάκων, πως τον πυρετό, ποιος θα κρίνει την πορεία της θεραπείας, που θα βρεθούν οι απαιτούμενες καθαρές νέες γάζες; Ίσως η πιο σημαντική συμβολή είναι η παρέμβαση σε κάποιο τρέχον πρόβλημα κάποιου και ίσως ακόμη βρίσκεται κάποια αξία σε ηθικό επίπεδο, καθώς είναι φανερή η εκτίμηση, η ευγνωμοσύνη και ενθάρρυνση από την παρουσία μας ανάμεσά τους.


Οι ιστορίες 

Οι ιστορίες παιδιών που ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης αλλά ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή, είναι αμέτρητες... Τον περασμένο Μάρτιο συναντήσαμε την 14χρονη Margret στην περιοχή Katente. Είναι ορφανή από μητέρα και μένει με τον πατέρα της. Έχει έναν αδελφό και δυο αδελφές που μένουν με το θείο και τη μητριά τους. Είναι η καλύτερη μαθήτρια στην τάξη και το όνειρο της είναι μια μέρα να γίνει δημοσιογράφος. Θα ήθελε τα βράδια να κοιμάται σε ένα στρώμα...

O Samuel 16 ετών από την περιοχή Kalagala έχει χάσει τον πατέρα και τη μητέρα του. Έχει πέντε αδέρφια και μια ανιψιά. Θέλει να γίνει δικηγόρος αλλά λείπουν βασικές υποδομές αφού εκεί που μένει δεν υπάρχει ρεύμα και νερό.

Ο 16χρονος Jamadah από την περιοχή Nsangi ζει με την μητέρα του που είναι καλόγρια. Έχει δυο αδελφούς και δυο αδελφές και είναι άριστος μαθητής. Στόχος του είναι να γίνει γιατρός και θα ήθελε να υπάρχει μια βιβλιοθήκη για να διαβάζει...

Η Aminah 17 ετών από την περιοχή Bulenga θέλει επίσης να γίνει γιατρός. Μετά τον θάνατο του πατέρα της, ζει με την μητέρα της που ψαρεύει για να μπορούν να επιβιώσουν. Έχει δύο αδέλφια ακόμη. Είναι καλή μαθήτρια και θα ήθελε να υπήρχε ένα εργαστήριο που θα ασκείται και θα κάνει έρευνα.

Ο Micheal 22 ετών σπουδάζει ήδη Ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Makerere University. Μένει με τη μητέρα του και σκάβει για να ζει ώστε να μπορεί να μαζέψει κάποια χρήματα δουλεύοντας. Ήταν ο καλύτερος μαθητής στη Καμπάλα, άριστος στη Χημεία, τη Βιολογία και σε πολλά μαθήματα. Διανύει το  4ο εξάμηνο, και χρειάζεται χρήματα για το 5ο και το 6ο εξάμηνο.

Πρόπερσι καταφέραμε, εκτός απ’ τα δίδακτρα των παιδιών που στηρίζουμε, να βελτιώσουμε και τις υποδομές ενός σχολείου στο Luwayo, βάζοντας τα θεμέλια για 2 σχολικές αίθουσες, ώστε να μπορούν τα παιδιά της περιοχής να ολοκληρώνουν εκεί τη φοίτησή τους. Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε την ανέγερσή τους και να στηρίξουμε φυσικά όσα περισσότερα παιδιά μπορέσουμε.

Οποιαδήποτε μα οποιαδήποτε βοήθεια είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη και σίγουρα πιάνει τόπο.

Like:
12
Σχόλιο(α)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ
Μετριέται το μέγεθος της προσφυγιάς;
Μετριέται το μέγεθος της προσφυγιάς;
ΣΕΠ 04. 2016
3663
Μια αληθινή ιστορία για τις ζωές που ρημάζουν, για την αξιοπρέπεια του κάθε Ομάρ…
Η ιστορία της μαρτυρικής Βιάννου
Η ιστορία της μαρτυρικής Βιάννου
ΙΟΥΝ 02. 2017
15236
«Οι γυναίκες άνοιξαν ομαδικούς τάφους και έθαβαν τους νεκρούς τους. Όμως ο τρόπος ταφής ήταν πλημμελής και τα σκυλιά τη νύχτα ξεθάβανε τους νεκρούς...»
Οι επιβάτες
Οι επιβάτες
ΑΥΓ 30. 2018
2280
Σκιαγραφώντας την ελληνική κοινωνία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Back To Black
Back To Black
ΙΟΥΛ 22. 2017
3882
Θυμάμαι την Amy Winehouse...
ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
comments powered by Disqus