Βιώνοντας την τραγωδία ευτυχισμένοι

Αλλάζοντας το σημείο του ενδιαφέροντος
ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ
520 προβολές
 

Συντακτική Ομάδα ΙΑΝ 13. 2020
από Συντακτική Ομάδα


Δεν ήταν η πρώτη φορά που πετούσα για Λονδίνο. Αυτή την φορά όχι μόνος. Περιμέναμε με έτοιμες τις αποσκευές (σύνολο δύο βαλίτσες και δύο χειραποσκευές), το ταξί. Είχε δυσκολευτεί να βρει το σπίτι με αποτέλεσμα να καθυστερήσει 20 λεπτά. Ο σκύλος είχε καταλάβει ότι θα φύγουμε και είχε καταστρέψει το αγαπημένο μου πουλόβερ, λίγο πριν τηλεφωνήσουμε για το ταξί. Προσπαθούσαμε να τον ηρεμήσουμε. 

Το ταξί ήρθε, αλλά τα πράγματα δεν καλυτέρευαν. Στον δρόμο για το αεροδρόμιο είχε γίνει ένα ατύχημα με αποτέλεσμα να καθυστερήσουμε κανένα μισάωρο. Όταν φθάσαμε στο αεροδρόμιο οι πόρτες του αεροπλάνου είχαν ήδη κλείσει.

Βρισκόμουν στο γραφείο της αεροπορικής προσπαθώντας να διευθετήσω την επιβίβασή μας στην επόμενη πτήση, ενώ η σύντροφός μου προσπαθούσε να ηρεμήσει στο καφέ του αεροδρομίου.

Τότε συνέβη κάτι ενδιαφέρον.

Ακριβώς πίσω μου στέκονταν ένα άλλο ζευγάρι, που είχε χάσει και αυτό την ίδια πτήση. Είχαν τις ίδιες αποσκευές με εμάς και αφού γνωριστήκαμε έμαθα ότι εργάζονταν στο Λονδίνο και είχαν έρθει για διακοπές στην Ελλάδα. Επρόκειτο να πληρώσουν €1000 για την αλλαγή πτήσης, την οποία προσπαθούσα να πετύχω και εγώ. Η μόνη διαφορά ήταν ότι εγώ είχα συγκεντρώσει αρκετά μίλια ώστε να αναβαθμιστεί η κάρτα μου, οπότε η αλλαγή δεν θα μου κόστιζε τίποτα. 

Το καλό στην όλη υπόθεση είναι ότι, γνωρίζοντας ότι γλίτωσα €1000, μου έφτιαξε η διάθεση. Αντί για την προφανή καταστροφή της ημέρας, τελικά γλίτωσα €1000. Η οπτική γωνία άλλαξε.  Το σημείο του ενδιαφέροντος μετατοπίστηκε από το ότι χάσαμε την πτήση στο ότι γλιτώσαμε αυτό που κόστισε στο διπλανό ζευγάρι. 

Τι έγινε όμως επί της ουσίας; Η τελική μας εμπειρία δεν άλλαξε καθόλου. 

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι φτιαγμένος να κάνει συγκρίσεις αντί να κάνει υπολογισμούς σε απόλυτες αξίες ανεξάρτητες από το περιβάλλον. Το περιστατικό αυτό με βοήθησε να επαναπροσδιορίσω το πλαίσιο και την εμπειρία μου όταν τα πράγματα πηγαίνουν άσχημα:

  • Αλλάζοντας το σημείο αναφοράς μιας κατάστασης το αποτέλεσμα μπορεί να ερμηνευτεί διαμετρικά αντίθετα.
  • Η προσέγγιση του γεγονότος έγινε αυθόρμητα και με την προοπτική που αναδείκνυε το θετικό αποτέλεσμα για εμένα και όχι την δυσμενή θέση που βρέθηκε το διπλανό ζευγάρι.
  • Η αλλαγή του χρονικού πλαισίου. Υπολογίζουμε τους στόχους μας σε βάθος ημέρας, μήνα, ή έτους. Τίποτε από αυτούς δεν θα έχουν την ίδια σημασία σε βάθος δεκαετίας. 

Η ιδιότητα αυτή του εγκεφάλου μας, εξασκείται καθημερινά από εκείνους που προσπαθούν να επικοινωνήσουν μηνύματα. Ο πομπός ενός μηνύματος προσδιορίζει το σημείο αναφοράς αλλά και το πλαίσιο μέσα στο οποίο επιθυμεί να σκεφτούμε και να “αξιολογήσουμε” τα γεγονότα, ώστε η απόφαση που θα πάρουμε να είναι η επιθυμητή γι΄αυτόν. Με αυτόν τον τρόπο χάνουμε την μεγάλη εικόνα, αγνοούμε την δεινή κατάσταση την οποία βιώνουμε, και επικεντρωνόμαστε στην “ζημιά” που γλιτώσαμε, ή το πιθανό “κέρδος” που θα έχουμε στο μέλλον. 

Artwork by CHARACTERS

Like:
9
Σχόλιο(α)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ
Η μοναξιά
Η μοναξιά
ΝΟΕ 09. 2016
3635
Το παιχνίδι των συναισθημάτων
Ο πρωτοετής
Ο πρωτοετής
ΣΕΠ 08. 2016
2057
Πρώτη φορά στην πρωτεύουσα και το savoir vivre
Η γάτα
Η γάτα
ΙΟΥΝ 16. 2017
3394
Μια ερωτική ιστορία
Η αξία ενός ανθρώπου
Η αξία ενός ανθρώπου
ΙΟΥΝ 24. 2018
2339
Όταν παίρνεις γεμίζουν τα χέρια...μα όταν δίνεις γεμίζει η ψυχή!
ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
comments powered by Disqus