Βιώνοντας την τραγωδία ευτυχισμένοι

Αλλάζοντας το σημείο του ενδιαφέροντος
ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ
978 προβολές
 

Συντακτική Ομάδα ΙΑΝ 13. 2020
από Συντακτική Ομάδα


Δεν ήταν η πρώτη φορά που πετούσα για Λονδίνο. Αυτή την φορά όχι μόνος. Περιμέναμε με έτοιμες τις αποσκευές (σύνολο δύο βαλίτσες και δύο χειραποσκευές), το ταξί. Είχε δυσκολευτεί να βρει το σπίτι με αποτέλεσμα να καθυστερήσει 20 λεπτά. Ο σκύλος είχε καταλάβει ότι θα φύγουμε και είχε καταστρέψει το αγαπημένο μου πουλόβερ, λίγο πριν τηλεφωνήσουμε για το ταξί. Προσπαθούσαμε να τον ηρεμήσουμε. 

Το ταξί ήρθε, αλλά τα πράγματα δεν καλυτέρευαν. Στον δρόμο για το αεροδρόμιο είχε γίνει ένα ατύχημα με αποτέλεσμα να καθυστερήσουμε κανένα μισάωρο. Όταν φθάσαμε στο αεροδρόμιο οι πόρτες του αεροπλάνου είχαν ήδη κλείσει.

Βρισκόμουν στο γραφείο της αεροπορικής προσπαθώντας να διευθετήσω την επιβίβασή μας στην επόμενη πτήση, ενώ η σύντροφός μου προσπαθούσε να ηρεμήσει στο καφέ του αεροδρομίου.

Τότε συνέβη κάτι ενδιαφέρον.

Ακριβώς πίσω μου στέκονταν ένα άλλο ζευγάρι, που είχε χάσει και αυτό την ίδια πτήση. Είχαν τις ίδιες αποσκευές με εμάς και αφού γνωριστήκαμε έμαθα ότι εργάζονταν στο Λονδίνο και είχαν έρθει για διακοπές στην Ελλάδα. Επρόκειτο να πληρώσουν €1000 για την αλλαγή πτήσης, την οποία προσπαθούσα να πετύχω και εγώ. Η μόνη διαφορά ήταν ότι εγώ είχα συγκεντρώσει αρκετά μίλια ώστε να αναβαθμιστεί η κάρτα μου, οπότε η αλλαγή δεν θα μου κόστιζε τίποτα. 

Το καλό στην όλη υπόθεση είναι ότι, γνωρίζοντας ότι γλίτωσα €1000, μου έφτιαξε η διάθεση. Αντί για την προφανή καταστροφή της ημέρας, τελικά γλίτωσα €1000. Η οπτική γωνία άλλαξε.  Το σημείο του ενδιαφέροντος μετατοπίστηκε από το ότι χάσαμε την πτήση στο ότι γλιτώσαμε αυτό που κόστισε στο διπλανό ζευγάρι. 

Τι έγινε όμως επί της ουσίας; Η τελική μας εμπειρία δεν άλλαξε καθόλου. 

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι φτιαγμένος να κάνει συγκρίσεις αντί να κάνει υπολογισμούς σε απόλυτες αξίες ανεξάρτητες από το περιβάλλον. Το περιστατικό αυτό με βοήθησε να επαναπροσδιορίσω το πλαίσιο και την εμπειρία μου όταν τα πράγματα πηγαίνουν άσχημα:

  • Αλλάζοντας το σημείο αναφοράς μιας κατάστασης το αποτέλεσμα μπορεί να ερμηνευτεί διαμετρικά αντίθετα.
  • Η προσέγγιση του γεγονότος έγινε αυθόρμητα και με την προοπτική που αναδείκνυε το θετικό αποτέλεσμα για εμένα και όχι την δυσμενή θέση που βρέθηκε το διπλανό ζευγάρι.
  • Η αλλαγή του χρονικού πλαισίου. Υπολογίζουμε τους στόχους μας σε βάθος ημέρας, μήνα, ή έτους. Τίποτε από αυτούς δεν θα έχουν την ίδια σημασία σε βάθος δεκαετίας. 

Η ιδιότητα αυτή του εγκεφάλου μας, εξασκείται καθημερινά από εκείνους που προσπαθούν να επικοινωνήσουν μηνύματα. Ο πομπός ενός μηνύματος προσδιορίζει το σημείο αναφοράς αλλά και το πλαίσιο μέσα στο οποίο επιθυμεί να σκεφτούμε και να “αξιολογήσουμε” τα γεγονότα, ώστε η απόφαση που θα πάρουμε να είναι η επιθυμητή γι΄αυτόν. Με αυτόν τον τρόπο χάνουμε την μεγάλη εικόνα, αγνοούμε την δεινή κατάσταση την οποία βιώνουμε, και επικεντρωνόμαστε στην “ζημιά” που γλιτώσαμε, ή το πιθανό “κέρδος” που θα έχουμε στο μέλλον. 

Artwork by CHARACTERS

Like:
11
Σχόλιο(α)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ
Η εργασία που αρνήθηκα
Η εργασία που αρνήθηκα
ΜΑΡ 16. 2019
756
Σήμερα είμαι 25
Mια προσευχή στον Άγιο Βασίλη
Mια προσευχή στον Άγιο Βασίλη
ΙΑΝ 25. 2017
7140
«Δεν έχω βόμβα επάνω μου, Άγιε Βασίλη. Μόνο μια ραγισμένη καρδιά κουβαλάω και θλίψη στο σακίδιο μου»
Στα σύκα
Στα σύκα
ΙΟΥΛ 09. 2016
3910
"Ήταν να μην το πάρουνε απόφαση· χρυσούς τους είχε κάμει η γιαγιά τους όλο το καλοκαίρι, να ξεκουνηθούνε απ’ την αυλή και να πάνε στα σύκα."
Οι Queen όπως με ενέπνευσαν
Οι Queen όπως με ενέπνευσαν
ΑΥΓ 04. 2018
1919
Συμπληρώνοντας τις λέξεις που λείπουν
ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
comments powered by Disqus