Ο σκουπιδοτενεκές

Σύμβολα vs Αξίες
ΙΔΕΕΣ
1017 προβολές
 

Συντακτική Ομάδα ΙΟΥΛ 11. 2020
από Συντακτική Ομάδα


Είναι εκπληκτικό τι ιστορίες μπορείς να δεις χαζεύοντας από το μπαλκόνι σου, και πόσο μπορείς να διδαχθείς από αυτές. 

Κοιτώντας τον δρόμο, έπεσε το μάτι μου σε μία γυναίκα που περπατούσε στο δρόμο κάπως περίεργα, θα μπορούσα να πω κουτσαίνοντας. Ήταν απλά ντυμένη, μάλλον φτωχικά κρατώντας το πορτοφόλι στο χέρι της, προφανώς πηγαίνοντας να κάνει τα πρωινά της ψώνια. Ο τρόπος που περπατούσε μαγνήτισε το βλέμμα μου που ακολούθησε την πορεία της. Την βλέπω να σταματά δίπλα από έναν ανοικτό κάδο σκουπιδιών. Έκανε την κίνηση που κάνει κάποιος όταν αφήνει την τσίχλα στο χέρι του, και την πέταξε μέσα στον κάδο. Έπειτα έσκυψε, αρχίσε να σηκώνει πεταμένα αντικείμενα που κάποιος είχε ρίξει έξω από τον κάδο και τα πέταξε μέσα. Συνέχισε την πορεία της. 

Ο πολιτισμός μας δεν έχει σημασία όταν στηρίζεται σε μεγάλα σύμβολα και ιδέες που δεν τα ενσαρκώνουμε στην καθημερινή μας ζωή. Δεν μπορούμε να τον εξασφαλίζουμε μόνο με την κατοχή τον έλεγχο, ή την αναφορά μας σε σύμβολα, εάν δεν τον συντηρούμε ζωντανό στο δρόμο, στο σπίτι μας, στα σχολεία μας. 

Παντού. 

Οι αξίες δεν μπορούν να εξαντλούνται σε σύμβολα, γιατί τα σύμβολα χάνονται ή αλλάζουν χρήση. Οι αξίες βρίσκονται στην κουλτούρα μας, στον τρόπο σκέψη μας, στον τρόπο δράσης μας. Και τότε τα σύμβολα θα τον εκφράζουν για πάντα, ανεξάρτητα από την χρήση τους. 

Εάν θέλουμε λοιπόν να έχουμε αξίες και τα σύμβολα μας να έχουν νόημα, θα πρέπει να διεκδικούμε το δικαίωμά μας να εφαρμόζουμε τις αξίες στην ζωή μας. Τότε κανένας δεν θα μπορέσει να αλλάξει την σημασία των συμβόλων μας, ανεξάρτητα από την χρήση που τους δίνονται κάθε φορά. 

Artwork by CHARACTERS

Like:
3
Σχόλιο(α)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΙΔΕΕΣ
2(ii)
2(ii)
ΜΑΙ 10. 2020
1142
Τα απλά, τα μικρά, τα καθημερινά...σε 4 λεπτά!
Ανάπηρος στην ελληνική κοινωνία
Ανάπηρος στην ελληνική κοινωνία
ΝΟΕ 29. 2016
27286
Σκέψεις και ιδέες ενός ξεχωριστού ανθρώπου
Ο David Bowie, η μορταδέλα και μια ιστορία ενηλικίωσης
Ο David Bowie, η μορταδέλα και μια ιστορία ενηλικίωσης
ΙΑΝ 31. 2016
3366
...είναι εντάξει να είσαι διαφορετικός
Κλικ αλληλεγγύης
Κλικ αλληλεγγύης
ΙΑΝ 02. 2017
9470
Η ιστορία πίσω από την ιδέα του project Photoaid
ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
comments powered by Disqus