Γλυπτά της Ελευθερίας

Η ιστορία του διάσημου Κρητικού γλύπτη στις Η.Π.Α
ΙΔΕΕΣ
2130 προβολές
 

Ζήνωνας Φρoυδάκης ΙΑΝ 18. 2016
από Ζήνωνας Φρoυδάκης
 
Μεγάλωσα στο Midwest της Αμερικής. Οι γονείς μου ήταν Έλληνες. Ο πατέρας μου, γεννηθηκε στον Αλίκαμπο Χανίων στην Κρήτη, έπαιζε λύρα κάθε μέρα στο σπίτι.    Η μητέρα μου πλημμύριζε το σπίτι με αρώματα της ελληνικής κουζίνας – Σούπα αυγολέμονο, σπανακόπιτα, αρνάκι, ζεστό, σπιτικό ψωμί. Η καριέρα μου ξεκίνησε όταν, σαν μικρό παιδί, μεταμόρφωνα την ζήμη σε φιγούρες όπου η μήτέρα μου έψηνε στον φούρνο.  Τα ελληνικά ήταν η π΄ρωτη μου γλώσσα. Ακόμη και σήμερα, πολλοί μου λένε οτι μιλώ αγγλικα με μία μικρή προφορά, ίσως γιατι τα αγγλικά δεν ήταν ούτε καν η δεύτερη γλώσσα μου, η τέχνη ήταν.  Ανακάλυψα την ελληνική γλυπτική νωρίς, από τα σχέδια στα βιβλία με φωτογραφίες των έργων του Μύρωνα, Φειδία, Πολυκλιτο, Σκόπα και Λύσσιπο, όλοι όσοι επηρέασαν  το έργο μου. 
 
Το ουσιαστικό μάθημα που έμαθα από την Ελληνική τέχνη, αρθρώθηκε από τον Νίτσε «Η γέννηση της τραγωδίας». Το παράφρασα: Ο λόγος η Ελληνική τέχνη έφθασε σε τέτοια ύψη ήταν γιατι ισορόπησε τους Έλληνες θεούς Απόλλωνα και Διόνυσο, ο Απόλλωνας αντιπροσωπεύει την τάξη, το σχέδιο, το λογικό, ο Διόνυσσος την αταξία, την συναισθηματική υπερβολή και τον αισθησιασμό.  Υπερβολική Απολλώνια τάξη και εργασία φαντάζει στάσιμη, ψυχρή φόρμα. Υπερβολικός Διόνυσος έχει την ανησυχητική επιρροή να είναι εκτός ελέγχου, παράλογη, και οριακά παρανοϊκή. Καταβάλλω προσπάθεια να διαχέω στο έργο μου και τους δύο θεούς. 
 
Η τέχνη μου σχετίζεται με την τελειότητα στο επίπεδο της ιδέας και της φόρμας. Είμαι κυρίως ένας καλλιτέχνης που αναλαμβάνω έργα κατόπιν παραγγελίας, συνεπώς σπάνια υλοποιώ δικές μου ιδέες. Συχνά, όσο καλύτερα μπορώ, προσπαθώ να μετατρέπω την πρόθεση του πελάτη σε κάτι υπέροχο στον βαθμό που μου επιτρέπεται.  Σε οτιδήποτε κάνω γλυπτική, η ποιότητα της διαδικασίας είναι σημαντική. Στην γλυπτική μου, η Γνώση είναι Δύναμη, οι δύο ελληνικές επηροές είναι προφανείς: το πρόσωπο του Σωκράτη λέει. « «Μία  επιπόλαια ζωή δεν αξίζει να την ζείς», και ο Πρωταγόρας κάνει την θεμελιώδες ανθρωπιστική δήλωση « Ο άνθρωπος είναι το μέτρο για όλα τα πράγματα» .  

Το γλυπτό μου '' Η Ελευθερία'' εκφράζει μία ιδέα βασισμένη στα Ελληνικά ιδανικά  από τα οποία η Δημοκρατία άνθησε. Επίσης μου φέρνει στο νού τις λέξεις από έναν από τους πιο αγαπημένους μου συγγραφείς, τον Νίκο Καζαντζάκη, τις οποίες διάβασα στεκόμενος στον τάφο του στην Κρήτη, «Δεν ελπίζω τίποτα. Δεν φοβάμαι τίποτα. Είμαι ελεύθερος.
Like:
7
Σχόλιο(α)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΙΔΕΕΣ
Γιατί λοιπόν να σε διαβάσω...;
Γιατί λοιπόν να σε διαβάσω...;
ΑΠΡ 05. 2017
2458
Ο καθένας μας έχει ή πρέπει να ανακαλύψει το δικό του τρόπο απόδρασης
Περί έρωτος και άλλων τυχαίων συμβάντων
Περί έρωτος και άλλων τυχαίων συμβάντων
ΦΕΒ 08. 2017
3805
Αλήθεια, πού πάνε οι έρωτες;
 Καζαντζάκης και Ζορμπάς, Μια αληθινή ιστορία φιλίας
Καζαντζάκης και Ζορμπάς, Μια αληθινή ιστορία φιλίας
ΙΟΥΝ 03. 2016
2824
«Εύρον πράσινην πέτραν ωραιοτάτην», τηλεγραφούσε ο Ζορμπάς στον Καζαντζάκη από τα Σκόπια
Η δύναμη της μοναδικότητας
Η δύναμη της μοναδικότητας
ΦΕΒ 21. 2018
1688
Τι είναι ομορφιά;
ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
comments powered by Disqus