Η δύναμη της μοναδικότητας

Τι είναι ομορφιά;
ΙΔΕΕΣ
3680 προβολές
 

Ειρήνη Μπουντούκη ΦΕΒ 21. 2018
από Ειρήνη Μπουντούκη


Είμαι επαγγελματίας Plus Size μοντέλο, δηλαδή μοντέλο με μεγαλύτερο σωματότυπο του μέσου όρου, ή τουλάχιστον εκείνου που προβάλλεται ως πρότυπο. Η έννοια αναφέρεται σε αυτά τα μοντέλα, όχι απαραίτητα  στην αποκλειστική συσχέτισή τους με προώθηση μεγάλου μεγέθους ρούχων. 

Η ιστορία ξεκινά τον προηγούμενο Μάιο.
Ήμουν ήδη στο Πρακτορείο ενάμιση χρόνο και δούλευα καθαρά με Plus size εταιρίες αλλά το Πρακτορείο μου θεώρησε ότι από την στιγμή που έχω ένα δυνατό πρόσωπο, υγιή μαλλιά, υγιή άκρα, μπορώ επάξια να ανταγωνιστώ άλλες συναδέλφους σε projects μακιγιάζ, μαλλιών κτλ. Έτσι πήγα σε ένα κάστινγκ εταιρίας για προϊόντα μαλλιών και styling. Αυτό που είχε ζητήσει ο πελάτης ήταν μια μελαχρινή κοπέλα με καθαρά μεσογειακά χαρακτηριστικά και το Πρακτορείο θεώρησε ότι πληρώ αυτές τις προϋποθέσεις.  Πήγα οργανωμένη έχοντας μαζί το book μου, όντας σωστά περιποιημένη κτλ. Στον πελάτη, ήταν φυσικά και κάποιες κοπέλες από άλλα Πρακτορεία. Όταν έφτασε η σειρά μου, συστήθηκα, του έδωσα το book μου και με ρώτησε εάν ήμουν από το συγκεκριμένο Πρακτορείο. Του απάντησα θετικά και τότε άκουσα να μου λέει: 
- Εμείς είχαμε ζητήσει μοντέλο».  
- Eγώ είμαι το μοντέλο».
Με κοίταξε επικριτικά από πάνω μέχρι κάτω. Και μου είπε: 
- Εσύ είσαι το μοντέλο;
- Μάλιστα.
Παρόλο που είχαν ήδη δει φωτογραφίες δικές μου από το portfolio και ξέρανε ότι είμαι plus size μοντέλο, ήταν αρκετά επικριτικός και προσβλητικός. Η έννοια του μοντέλου και προφανώς του ωραίου, είχε πολύ περιορισμένα όρια γι’ αυτόν. Η έννοια αυτή έχει προσδιοριστεί τόσο στενά όχι μόνο στο μυαλό των επαγγελματιών του χώρου αλλά κυρίως, στο μυαλό το δικό μας. Είναι ένα στερεότυπο το οποίο είναι δύσκολο να αλλάξει. 

Αυτό το συναντώ ακόμη και στην καθημερινότητα μου. Είμαι σε ένα κατάστημα μπιζού μιας γνωστής μου και καθώς βγάζαμε κάποιες φωτογραφίες, μπήκε μία κυρία και ρώτησε την ιδιοκτήτρια αν ετοιμάζει κάτι καινούριο. Της εξήγησε ότι είμαι plus size μοντέλο και κάνουμε μια φωτογράφιση.  Η κυρία με κοιτάζει και βάζοντας τα χέρια στα μάγουλα της μου λέει σοκαρισμένη: «είσαι μοντέλο;!!!». Στο εξωτερικό έχουν ήδη καταρριφθεί αυτά τα στερεότυπα στον κλάδο της μόδας π.χ η Revlon έχει Plus size μοντέλα, η Fenty στην καινούρια της σειρά κεντρικά πρόσωπα έχει την Rihana και επίσης το plus size μοντέλο Paloma Elsesser.

Αυτά τα περιστατικά ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσω το project #DiversityIsPower που υποστηρίζει την μοναδικότητα της ομορφιάς του ανθρώπου πέρα από τα στερεότυπα. Είναι μια ιδέα που έχει ως στόχο να κινητοποιήσει τις γυναίκες και να τις ενθαρρύνει να αγαπήσουν τον εαυτό τους, έτσι όπως είναι. Να προσπαθήσουν να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι, να μην σταματάνε να βελτιώνονται και να επιδιώκουν πάντα το καλύτερο για τον εαυτό τους.  Στο πλαίσιο της επικοινωνίας του project, έγινε και μια πρώτη φωτογράφηση με επαγγελματίες μοντέλα, διαφορετικών χαρακτηριστικών. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν εντυπωσιακή, λαμβάνοντας μηνύματα από κορίτσια που μου έλεγαν πόσο τους ενέπνευσε η ιδέα αλλά και η τόλμη να εκφραστεί κάτι τέτοιο. 

Μία κοπέλα με διαφορετικό σωματότυπο, με διαφορετικό χρώμα επιδερμίδας, χωρίς “χρωματιστά” μάτια, μπορεί να είναι όμορφη, ακριβώς επειδή επενδύει στα μοναδικά της χαρακτηριστικά και δεν προσπαθεί να μοιάσει με κάτι άλλο. 

Φροντίζουμε το σώμα μας, αγαπάμε την εικόνα μας, αναπτύσσουμε μια ειλικρινή σχέση με το καθρέπτη μας αλλά φροντίζουμε και τον εσωτερικό μας κόσμο. Γιατί εάν δεν είμαστε ώριμοι ψυχολογικά, δεν μπορούμε να αγαπήσουμε και τον εαυτό μας, δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε υγιείς σχέσεις, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην ζωή μας. Σημασία έχει να αποδεχθούμε τον εαυτό μας. Να αποδεχθούμε ότι δεν μπορούμε να μοιάσουμε όλοι στην Ζιζέλ, που βεβαίως και είναι πολύ όμορφη, αλλά επίσης πολύ όμορφος είναι ο καθένας μας! Δεν υπάρχει λόγος να στεναχωρούμαστε ή να φερόμαστε άσχημα στον εαυτό μας ή να φοράμε λάθος ρούχα για να μοιάσουμε σε κάτι άλλο.

Τα πρότυπα ομορφιάς έχουν δημιουργηθεί για να αλλάζουν και να εξελίσσονται, οι εποχές αλλάζουν, η κοινωνία αλλάζει. Η κοινωνία αποτελείται από εμάς που όντας οργανικά μέλη της όλοι έχουμε ανάγκη την εξέλιξη η οποία ορίζεται διαφορετικά από κοινωνία σε κοινωνία, και από χρόνο σε χρόνο.

Σωστό πρότυπο είναι ό,τι προβάλλει ένα υγιές πρότυπο ζωής, ένα υγιές πρότυπο γυναίκας που θα αναδεικνύει την μοναδικότητά της.

Like:
16
Σχόλιο(α)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΙΔΕΕΣ
Ανάπηρος στην ελληνική κοινωνία
Ανάπηρος στην ελληνική κοινωνία
ΝΟΕ 29. 2016
24819
Σκέψεις και ιδέες ενός ξεχωριστού ανθρώπου
 Σπαράγματα πλατείας
Σπαράγματα πλατείας
ΟΚΤ 26. 2016
1488
'' H ζωή ποτέ δεν τελειώνει, δεν πεθαίνει...Δε τέλειωσε ούτε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς και του Μαουτχάουζεν, ούτε στα λεπροκομεία της Σπιναλόγκας και της Λέρου. Γιατί να τελειώσει τώρα ; ''
Ελληνικό καλοκαίρι άλλων εποχών
Ελληνικό καλοκαίρι άλλων εποχών
ΙΟΥΝ 28. 2017
2783
Ένα καλοκαιρινό ταξίδεμα της σκέψης
 Καζαντζάκης και Ζορμπάς, Μια αληθινή ιστορία φιλίας
Καζαντζάκης και Ζορμπάς, Μια αληθινή ιστορία φιλίας
ΙΟΥΝ 03. 2016
4193
«Εύρον πράσινην πέτραν ωραιοτάτην», τηλεγραφούσε ο Ζορμπάς στον Καζαντζάκη από τα Σκόπια
ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
comments powered by Disqus