Η εποχή του SMUPID

Ιστορίες για την ευφυΐα του ανθρώπινου είδους
ΙΔΕΕΣ
1014 προβολές
 

Συντακτική Ομάδα ΜΑΙ 08. 2019
από Συντακτική Ομάδα

 

Μιλώντας για ανθρώπινη ευφυΐα το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Ο άνθρωπος όχι μόνο είναι αρκετά ευφυής για να λύσει τα δικά του προβλήματα αλλά ξεπερνώντας αυτό το όριο μπορεί να μεταδώσει την ευφυΐα του σε μηχανές για να λύσουν εκείνες προβλήματα ακόμη πιο δύσκολα από εκείνα που μπορεί ο ίδιος να λύσει. Η ιδέα της τεχνητής νοημοσύνης ξεκινά από την αρχαιότητα έχει όμως ουσιαστικά μετουσιωθεί μόλις τον τελευταίο αιώνα επιτυγχάνοντας καινοτομίες με γεωμετρική πρόοδο. Από τους μύθους του Πυγμαλίονα πρωτοεμφανίστηκε η ιδέα των ρομπότ, όπως ο Τάλως, έως το deep mind της Google με δυνατότητα να μαθαίνει μόνο του βελτιώνοντας συνεχώς τις ικανότητές του. 

Τους τελευταίους μόλις δύο αιώνες, ο άνθρωπος έχει δείξει εκπληκτικά δείγματα ευφυΐας ανακαλύπτοντας και αναπτύσσοντας τεχνολογίες και ιδέες που δεν είχε καταφέρει να κάνει συνολικά από την  αρχή της εμφάνισής του στην Γη μέχρι τώρα. 

Ο Νικηφόρος ήταν ενθουσιασμένος με την λιθογραφία, η οποία ήταν για εκείνη την εποχή μία εξαιρετικά επαναστατική διαδικασία εκτύπωσης. Ήθελε να βάλει μία εικόνα του στον λιθογράφο, αλλά έπρεπε να ζωγραφίσει τον εαυτό του. Ωστόσο, γνώριζε ότι η ζωγραφική ήταν πέρα από τις δυνατότητές του, αλλά εάν μπορούσε να παράγει μία φωτογραφική εικόνα, δεν χρειάζονταν πια να ζωγραφίσει. Το Μάη του 1816 ο Νικηφόρος ύστερα από πολύ έρευνα και πειράματα, τοποθέτησε το ειδικό χαρτί στο πίσω μέρος της σκοτεινής κάμερας και πήρε την πρώτη εικόνα. Το φως της ημέρας χτύπησε το χαρτί και αυτό έγινε μαύρο. Έπρεπε να περάσουν 2 χρόνια συνεχών πειραμάτων και δουλειάς για να βγάλει το πρώτο φωτοαντίγραφο. Η φωτογραφία είχε γεννηθεί. Η ιστορία της ανακάλυψης της φωτογραφίας είναι μια από τις πολλές ιστορίες που ο άνθρωπος ξεπερνά τα εμπόδια και ανοίγει νέους ορίζοντες αλλάζοντας ριζικά την ύπαρξή του.

Εκπληκτικές προσωπικότητες έδρασαν τα τελευταία χρόνια στον πλανήτη.  Ιδιοφυές που ήταν τόσο προχωρημένες που τα επιτεύγματά τους ακόμη δεν έχουν απόλυτα αξιοποιηθεί από την ανθρωπότητα. 

Στις 9 Ιουλίου του 1853 γεννιέται στην Κροατία ένας άνθρωπος με εκπληκτική πνευματικότητα. Μπορούσε να οραματίζεται με φοβερή ακρίβεια αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένου και των εφευρέσεών του. Αυτή του η μέθοδος ήταν εξαιρετικά ανορθόδοξη, σε σχέση με των άλλων εφευρετών. Ποτέ δεν έκανε σχέδια ή γραπτές σημειώσεις αλλά βασιζόταν αποκλειστικά στην δύναμη της φαντασίας του, με την οποία επεξεργαζόταν τις λεπτομέρειες. Από την παιδική του ηλικία έβλεπε λάμψεις φωτός, οι οποίες κάποιες φορές του έδιναν έμπνευση και λύσεις στα προβλήματά του. Αυτό του έδωσε ένα πνευματικό χαρακτήρα τον οποίο αξιοποιούσε μόνο για την εξέλιξη της επιστήμης του. Η φήμη του στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μεγαλύτερη από κάθε άλλου εφευρέτη ή επιστήμονα στη λαϊκή συνείδηση, αλλά λόγω της εκκεντρικότητας του και των περίεργων και θεωρούμενων ως εξωφρενικών ισχυρισμών του για τις δυνατότητες της επιστημονικής - τεχνολογικής ανάπτυξης να βοηθήσουν την εκτόξευση του ανθρώπινου πολιτισμού σε άλλη κλίμακα, τελικά εξοστρακίστηκε σαν τρελός επιστήμονας.  Πίστευε ότι θα μπορούσε να παράξει δωρεάν ενέργεια σε όλη την Γη. Ο Νίκολα Τεσλα πέθανε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που έμενε στην Νέα Υόρκη με την επιγραφή κρεμασμένη στην πόρτα του δωματίου του: Μην ενοχλείται εργάζομαι. 

Οι επιστήμονες αλλά και τα μεγάλα πνεύματα είναι πολυάριθμα αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο που ζούμε και σκεπτόμαστε, πάντα προς το καλύτερο. Πέρα όμως από αυτούς τους ανθρώπους που αφιέρωσαν την ζωή τους στην επιστήμη τους, πάρα πολλοί άλλοι άνθρωποι εμπνεύστηκαν και επέδειξαν δείγματα εξαιρετικής ευφυΐας στους τομείς που δραστηριοποιούνταν δίνοντας λύσεις σε απλά ή και πιο σύνθετα προβλήματα βελτιώνοντας επίσης τον τρόπο που ζούμε σήμερα. 

Ο Ichizo Kobyashi ανέλαβε την σχεδόν πτωχευμένη εταιρία σιδηροδρόμων και έκτισε θέατρα και άλλα κέντρα ενδιαφέροντος στους τερματικούς σταθμούς για να αυξήσει την χρήση των υπηρεσιών της εταιρίας του αναπτύσσοντας ταυτόχρονα και τις περιοχές γύρω από αυτούς. Ο Bowerman, προπονητής αθλητών δρόμου, εμπνεύστηκε από κάτι τόσο καθημερινό όπως η μήτρα βάφλας,  για να δημιουργήσει την εικονική σόλα της Nike. Ο Ferruccio Lamborghini δημιούργησε το τέλειο αυτοκίνητο γιατί η Ferrari που οδηγούσε παρουσίαζε προβλήματα. Στον επιχειρηματικό τομέα πολλές φορές ο άνθρωπος έδειξε την ευφυΐα του, για να λύσει προβλήματα και τελικά να δημιουργήσει κάτι μοναδικό. 

Η ιστορία του Vivek Radavine, ενός πατέρα στις ΗΠΑ που αποφάσισε να προπονήσει την σχολική ομάδα της κόρης του της οποίας οι παίκτριες δεν ήταν καθόλου καλές στο μπάσκετ. Κατάφερε να πάνε στα τελικά του εθνικού πρωταθλήματος εφαρμόζοντας μιας στρατηγική που ευνόησε τα δυνατά στοιχεία της ομάδας τους. Ο ίδιος δεν είχε παίξει ποτέ μπάσκετ. 

Σε κάθε περίπτωση βλέπουμε ότι ο άνθρωπος αναμφισβήτητα είναι ένα υψηλής ευφυΐας πλάσμα.  Και όταν την χρησιμοποιεί για να ξεπεράσει κάποια προβλήματα, να βοηθήσει άλλους ανθρώπους ή να βελτιώσει τον τρόπο που ζούμε τότε κάνει πραγματικά θαύματα. Όλα αυτά τα θαύματα οφείλονται στο γεγονός ότι άνθρωποι εμπνευσμένοι, με νοητική και συναισθηματική ευφυΐα κάνουν πράγματα από το πάθος τους να κάνουν τον κόσμο καλύτερο. 

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα παραδείγματα είναι τόσα πολλά που μας πείθουν απόλυτα για την εξυπνάδα του ανθρώπου ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια επάνω στον πλανήτη. Όμως εκτός από τις ιστορίες των εμπνευσμένων ανθρώπων που εκθειάζουν την ανθρώπινη εφυία,  η ανθρωπότητα διαθέτει και εκείνες τις ιστορίες που αναδεικνύουν μια επικίνδυνη ηλιθιότητα.

Το Πάσχα του 1722 ο Ολλανδός Roggeveen, αποβιβάστηκε σε ένα μικρό νησί στην μέση του Ειρηνικού Ωκεανού. Συνάντησε περίπου 3.000 κατοίκους να ζουν σε εξαθλιωμένες καλύβες και σε σπηλιές. Ωστόσο οι πρώτοι επισκέπτες στο νησί συνάντησαν μία μεγάλη έκπληξη. Δεν ήταν τόσο η πρωτόγονη κατάσταση στην οποία ζούσαν οι κάτοικοι, αλλά τα δείγματα ενός ανεπτυγμένου πολιτισμού που υπήρχε εκεί. 600 πέτρινα αγάλματα, τα Μοάι, ύψους είκοσι πόδια που βρέθηκαν διάσπαρτα στο νησί.  Η ιστορία της Νήσου του Πάσχα, όπως ονομάστηκε, κρύβει μία αυτοκαταστροφική ηλιθιότητα του ανθρώπινου είδους. Το νησί αυτό ήταν πλούσιο σε φυσικούς πόρους, τους οποίους οι λίγοι κάτοικοί του τους εξάντλησαν με τέτοιο ρυθμό ώστε να οδηγηθούν σε μία αυτοκαταστροφική πορεία. 

"Μία ημέρα, όταν όλοι ήταν στην δουλειά, είχα μείνει εγώ με την αδερφή μου σπίτι, ως συνήθως. Δύο άνδρες και μία γυναίκα πήδηξαν τον τοίχο και μας κυνήγησαν και χωρίς να προλάβουμε ούτε να κλάψουμε τρέξαμε προς το κοντινό δάσος, εκεί μας έπιασαν και μας έδεσαν".

Το 1755 Olaudah Equiano απήχθη και πουλήθηκε, σε ηλικία 10 ετών, σε εμπόρους σκλάβων. Σήμερα στην εποχή της τεχνολογίας αιχμής, της ανάπτυξης των μηχανών που μπορούν να κάνουν τις βαριές εργασίες του ανθρώπου, ο θεσμός της δουλείας υπάρχει σε πολύ περισσότερες μορφές απ'ότι θα περιμέναμε. Εξαναγκαστική εργασία, παιδική εργασία, traffiking, εμπόριο ανθρώπων και οργάνων… Μία εποχή που κάποιοι εμπνευσμένοι άνθρωποι άλλαξαν το τρόπο που ζούμε προς το καλύτερο, κάποιοι ανόητοι εξακολουθούν να επιλέγουν έναν εύκολο και βρόμικο τρόπο να κερδίζουν

Οι Μασάι, οι Baiga, οι BAKA, οι Hmong, οι Barman, οι  Sengwer, οι San, οι Ogiek, οι Dukha, οι Lickan Antay,   οι Aetto είναι μερικές από τις αρχέγονες φυλές ανά τον κόσμο που έχουν υποστεί βίαιο διωγμό από τους πολιτισμένους λαούς μέχρι και σήμερα. Απεμπολίστηκαν από τον τόπο που ζούσαν για αιώνες, υποδουλώθηκαν ή εξοντώθηκαν. Όλες έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Όλες εκδιώχθηκαν από τις τοπικές κυβερνήσεις κρατών, όλες γίνονται εις το όνομα της ανάπτυξης και της διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος.  Σε κάθε περίπτωση, οι εκτάσεις από τις οποίες εκδιώχνoνται βίαια οι ιθαγενείς φυλές, αποτελούν αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης από τους διώκτες τους. 

Ο άνθρωπος παλεύει με την ίδια του την φύση… Από την μία άνθρωποι εμπνευσμένοι με ιδανικά, όραμα και πίστη, αναπτύσσουν τον εαυτό τους, συνεργάζονται γίνονται σοφοί με σκοπό να κάνουν τον κόσμο λίγο καλύτερο. Από την άλλη είναι εκείνοι που αναζητούν την εύκολη λύση. Αρνούνται να χρησιμοποιήσουν την ευφυΐα τους και στρέφονται ενάντια στον ίδιο τους τον εαυτό, εκμεταλλεύονται τον άνθρωπο και μπαίνουν σε έναν ανόητο ανταγωνισμό με το ίδιο τους το είδος. 

Είναι τελικά το ανθρώπινο είδος και κυρίως ο σύγχρονος άνθρωπος ευφυής ή ηλίθιος;

Πρόκειται για κάποια γενετική ιδιότητα ή κάποιο εξελικτικό χαρακτηριστικό του ανθρώπινου DNA; Μήπως τελικά η λεπτή γραμμή ανάμεσα στην σοφία και την ανοησία είναι ο σκοπός και ο τρόπος χρήσης της γνώσης από τον ίδιο τον άνθρωπο; Η ιστορία έχει αποδείξει ότι μόνο όταν ο άνθρωπος λειτουργεί με όραμα και με γνώμονα την ηθική, μπορεί να δράσει ως ευφυές ον. 


Η ιστορία γράφτηκε με έμπνευση το    

 

Like:
11
Σχόλιο(α)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΙΔΕΕΣ
Το μυστικό
Το μυστικό
ΟΚΤ 31. 2016
1321
''... μόνο τότε κατάλαβα τι ήθελε να μου πει εκείνο το μεσημέρι, 28 του Οκτώβρη, την ώρα που ξεκινούσαμε για τον πόλεμο. Το γράμμα της ήταν κλεισμένο σε διπλό φάκελο. ''
Ο ανταγωνισμός
Ο ανταγωνισμός
ΜΑΙ 13. 2018
1924
Ένα επικίνδυνο χαρακτηριστικό για το ανθρώπινο είδος
  Απολογία ενός Κρητικού :  Να είσαι Έλληνας τον 21ο αιώνα σημαίνει...
Απολογία ενός Κρητικού : Να είσαι Έλληνας τον 21ο αιώνα σημαίνει...
ΙΑΝ 16. 2016
6135
Υ.Γ. Σύμφωνα με τον Κρητικό φιλόσοφο Επιμενίδη, «όλοι οι Κρήτες είναι ψεύτες»
Κωπηλάτες αλληλεγγύης
Κωπηλάτες αλληλεγγύης
ΙΟΥΝ 08. 2017
2714
«Σε μια θάλασσα πιθανοτήτων, κυνηγώντας το απίθανο»
ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
comments powered by Disqus