Επιλέγοντας το σωστό λεωφορείο

Στρατηγική, σχεδιάζοντας τις μελλοντικές μας ιστορίες
PODCAST
610 προβολές
 

Συντακτική Ομάδα ΣΕΠ 19. 2020
από Συντακτική Ομάδα


Πριν λίγα χρόνια μία οικογενειακή φίλη με είχε φιλοξενήσει στην Κρήτη για λίγο καιρό. Είχε δύο μικρά παιδιά. Εκεί έμαθα κάποια μυστικά της καθημερινότητας του να έχεις μικρά παιδιά. Παραδείγματος χάρη τι τρομερή αγωνία είναι να παίρνεις τον εξάχρονο Κωστάκη από το σχολείο κάθε μεσημέρι. Έπρεπε να είσαι εκεί πριν σχολάσει ώστε να μην νιώσει μόνος και να μην χαθεί ψάχνοντας να σε βρει. Το project γίνεται πιο τρομακτικό όταν κάποια μέρα δεν μπορείς να πάρεις τον μικρό και θα πρέπει να έρθει μόνος του με το σχολικό. Πως θα πάει από την τάξη του στο σωστό λεωφορείο όταν μάλιστα όλα μοιάζουν μεταξύ τους; 

Το προηγούμενο βράδυ η αδερφή του Κωστάκη είχε κοιμηθεί νωρίς. Ο Κωστάκης όμως έπαιζε μέχρι τις 11 ακούραστος. Το πλησίασα και τον ρώτησα γιατί δεν πήγε να κοιμηθεί ακόμη.  
Μου είπε ότι είχε μία ανησυχία για την αυριανή ημέρα. Δεν ήξερε τι έπρεπε να κάνει για να επιστρέψει μόνος του.  
Ωραία, του είπα. Θέλεις να παίξουμε ένα παιχνίδι;
Ναι, φώναξε, όπως ήταν αναμενόμενο.
Φαντάσου λοιπόν ότι αυτό το δωμάτιο που βρισκόμαστε είναι η τάξη σου. Φόρεσε την τσάντα σου και δείξε μου πως θα βγεις έξω από την τάξη.
Μου δείχνει.
Έπειτα δείξε μου πως θα κινηθείς στον χώρο του σχολείου μέχρι να φθάσεις στο μέρος που βρίσκονται τα λεωφορεία.
Μου το έδειξε τρεις φορές.
Τώρα ποιος άλλος από την τάξη σου μένει κοντά στο σπίτι μας και παίρνει το ίδιο λεωφορείο με εσένα.
Ο Γιάννη μου είπε.
Ωραία εγώ θα κάνω το μικρό Γιάννη, και θα ήθελα να με ρωτήσεις εάν μπορείς να με ακολουθήσεις μέχρι το λεωφορείο.
Κάναμε εξάσκηση τρεις φορές και ο Κωστάκης ένιωθε έτοιμος για την αυριανή πρόκληση. Είχε προετοιμαστεί, και γνώριζε τι θα κάνει σε μία πρωτόγνωρη για εκείνον κατάσταση. 

Η αλλαγή προκαλεί φόβο όταν δεν είμαστε προετοιμασμένοι γι’αυτήν. 

Η αλλαγή στις επιχειρήσεις είναι λίγο πιο σύνθετη από το να βρεις το σωστό λεωφορείο. Ένα σύνολο από παράγοντες διαμορφώνουν μια πολύπλοκη πραγματικότητα που θα πρέπει να προετοιμαστεί μια επιχείρηση για να προχωρήσει σε μία αλλαγή πετυχημένα. Σήμερα, που οι συνθήκες είναι ακόμη πιο ιδιαίτερες, κανείς δεν ξέρει ακριβώς όχι πως θα βρει το σωστό λεωφορείο, αλλά δεν είναι σίγουρος για το εάν υπάρχει καν λεωφορείο. Στην πραγματικότητα θα πρέπει να επιλέξει ένα λεωφορείο για έναν προορισμό που πηγαίνει πρώτη φορά. Η προετοιμασία διατηρεί την αξία της, αλλά αλλάζει μορφή και ορισμό. Ακόμη και η διαδρομή μπορεί να είναι άγνωστη. Μπορούμε όμως να σχεδιάσουμε την πλοκή, τους πρωταγωνιστές, να προβλέψουμε τους αντιπάλους, και να εξοπλιστούμε με τα κατάλληλα όπλα για να τους αντιμετωπίσουμε. Όπως σε κάθε πραγματική ιστορία, η πλοκή δεν είναι γνωστή από την αρχή, όμως μπορούμε να την επηρεάσουμε εάν σχεδιάσουμε το σενάριο και τους χαρακτήρες που θέλουμε να πρωταγωνιστούν στην ιστορία μας.

Την ιστορία που θα αφηγηθούμε στο μέλλον.


Artwork by CHARACTERS
Music by Pixabay

Like:
14
Σχόλιο(α)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ PODCAST
Η μοναδικότητα των επιχειρήσεων
Η μοναδικότητα των επιχειρήσεων
ΟΚΤ 22. 2020
690
Από την παραγωγή προϊόντων σε έναν μοναδικό χαρακτήρα
Vs Αυθεντίες
Vs Αυθεντίες
ΜΑΙ 08. 2021
911
Μήνυμα 3
Η πτήση
Η πτήση
ΜΑΡ 10. 2021
400
Μήνυμα 1
Είναι σημαντικές οι ιδέες;
Είναι σημαντικές οι ιδέες;
ΜΑΡ 06. 2021
455
Επεισόδιο 1
ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
comments powered by Disqus