Νιώθοντας ξένος

Συνομιλία με έναν φίλο
ΟΠΤΙΚΕΣ
3016 προβολές
 

Λευτέρης Μαργαρίτης ΔΕΚ 02. 2018
από Λευτέρης Μαργαρίτης


Έφυγα από τη Συρία το 2015, καθώς δεν είχα άλλη επιλογή. Έφτασα στην Τουρκία. Επίπονο ταξίδι. Από εκεί με βάρκα στη Ρόδο. Οι σκέψεις μου πολλές και ο φόβος μου ακόμη πιο μεγάλος με κάθε κύμα που χτυπούσε τη βάρκα μας. Στοιβαγμένοι εκατοντάδες σε χώρο για λίγους. Επόμενος σταθμός η Αθήνα και από εκεί το μυαλό μου στη Σουηδία.

Είχα φίλους στη Σουηδία και γι 'αυτό κατέληξα στο Norrkoping. Τότε, δεν είχα ιδέα τι σήμαιναν οι λέξεις "πρόσφυγας" και "ένταξη".
Τον πρώτο χρόνο μάθαινα τη γλώσσα και έψαχνα δουλειά. Κατάφερα δύσκολα να μάθω τη γλώσσα, βρήκα φίλους παλιούς, έκανα νέους. Όλα αυτά με βοήθησαν να ξεχαστώ, να ενταχθώ. Έτσι, δηλαδή νόμιζα.

Μέχρι που δημοσιογράφοι άρχισαν να επικοινωνούν μαζί μου.

''Διψούσαν'' για βία, για τον πόλεμο για όλα αυτά που πάσχισα να αφήσω πίσω...Ήθελαν να ακούσουν περισσότερα για τη Συρία και κάποιες λίγες ιστορίες για τη νέα μου ζωή. Αυτή ήταν η πρώτη μου επαφή με τον ''κόσμο της ένταξης''. Θεωρούσαμε τους εαυτούς μας μέλος της κοινωνίας, και δεν συζητούσαμε για όλα αυτά. Ήμασταν απλά όλοι ίσοι που ζούμε στον ίδιο τόπο, απλά με διαφορετικές εμπειρίες. Τουλάχιστον έτσι νομίζαμε...

Η συνέντευξη με πήγε πίσω.

Ένιωσα την ανάγκη να τους απαντήσω επειδή με έκαναν να επιστρέψω πίσω, αισθάνθηκα αποκομμένος. Είναι σκληρές στιγμές όπως αυτή όταν συνειδητοποιείς ότι ανήκεις σε μειονότητα και αντιμετωπίζεσαι διαφορετικά από οποιοδήποτε άλλο άτομο ενώ πολύ απλά θες να μάθεις μια νέα γλώσσα, να ξεκινήσεις κάτι καινούριο και να γίνεις μέρος αυτού.

Πολλά ακόμη ειπώθηκαν, όμως αυτό που δεν ξεχνώ από τα λόγια και το βλέμμα του ξένου φίλου μου...

LIKE:
7

Δεν πρέπει ποτέ να σταματάς να αγωνίζεσαι για να γκρεμίσεις τα τείχη που οι άνθρωποι ορθώνουν για τους άλλους, τους πρόσφυγες, τους ξένους, εμάς. Πρέπει να πολεμάς το διαχωρισμό, το ρατσισμό με όλες σου τις δυνάμεις γιατί αν και ανήκουμε αλλού, όπως λένε, δεν παύουμε παρά να είμαστε μέρος της κοινωνίας αυτής.

Σχόλια | Πατήστε για να δείτε τα σχόλια του άρθρου

LIKE:
4

Κανένας μετανάστης, πρόσφυγας, ξένος, άλλος δεν πρέπει ποτέ να αισθάνεται ανήμπορος να κυνηγήσει τα όνειρά του. Καμία ''ταμπέλα'' δεν πρέπει να τον σταματά από το να αγωνίζεται συνεχώς για αυτά.

Σε ευχαριστώ ξένε φίλε μου, ξένε εαυτέ μου. Δεν θα ξεχάσω τα λόγια σου ποτέ...

Σχόλια | Πατήστε για να δείτε τα σχόλια του άρθρου

Like:
10
Σχόλιο(α)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΠΤΙΚΕΣ
Σημασία έχει το ταξίδι
Σημασία έχει το ταξίδι
ΟΚΤ 02. 2017
2253
Συχνά στην ζωή μια ιδέα μπορεί να αναποδογυρίσει τον κόσμο μας
Στο πάρτυ της ζωής σου είσαι παρών ;
Στο πάρτυ της ζωής σου είσαι παρών ;
ΑΥΓ 01. 2017
1902
Τρέμω στην ιδέα ότι μετά απο καιρό θα κοιτάξω πίσω στο χρόνο και θα μετανιώσω για πράγματα που δεν έκανα
Τα πουλιά δεν πετάνε...
Τα πουλιά δεν πετάνε...
ΙΑΝ 31. 2016
6465
...απλά εμποδίζουν την πτώση τους.
Η ζωή είναι Γαύδος
Η ζωή είναι Γαύδος
ΙΟΥΛ 08. 2017
4486
Ταξίδι στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης
Σχόλια | Πατήστε για να δείτε τα σχόλια του άρθρου