Η δουλεία δίπλα μας

Ιστορίες από την Λιβύη
ΚΟΣΜΟΣ
526 προβολές
 

Συντακτική Ομάδα ΟΚΤ 08. 2018
από Συντακτική Ομάδα


Αν μου έλεγαν ότι εν έτει 2018 υπάρχουν ακόμη σκλάβοι, θα απαντούσα  με βεβαιότητα πως κάποιος μου κάνει πλάκα. Όμως, μια ομιλία ενός Έλληνα διασώστη μεταναστών στη θάλασσα της Μεσογείου, άλλαξε τις βεβαιότητες μου.

Σε αντιρατσιστικό φεστιβάλ ομιλητής ήταν ο 34χρονος πολιτικός μηχανικός Ιάσονας Αποστολόπουλος ο οποίος τα τελευταία χρόνια βρισκόταν στο πλευρό της οργάνωσης "SOS Menditeranee", και βοηθούσε ενεργά στις διασώσεις που έκανε το πλοίο Aquarius.Οι αφηγήσεις του μέσα από την προσωπική του εμπειρία, συγκλονιστικές. Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα απάνθρωπο εμπόριο ανθρώπινων ψυχών και μάλιστα αν όχι με την ανοχή, με την συναίνεση της... πολιτισμένης Ευρώπης

Έλεγε πως είναι απίστευτο πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν στα νερά της Μεσογείου και δεν μαθεύτηκε ποτέ. Τα λόγια αυτού του νέου ανθρώπου, χαράχτηκαν στην μνήμη μας: 

« Από μια βάρκα 200 άτομα βρίσκουμε πολλές φορές να επιπλέουν μόλις 5...  Όλοι οι άνθρωποι έχουν ουλές από βασανιστήρια και όλοι έχουν μια απίστευτη ιστορία να διηγηθούν για τη Λιβύη.

Όσοι καταφέρνουν να περάσουν την έρημο Σαχάρα, πολλοί από αυτούς ληστεύονται και απαγάγονται από συμμορίες της Λιβύης. Φυλακίζονται, βασανίζονται για λύτρα, με κτηνώδη βασανιστήρια. Αν δεν πάρουν λύτρα τους πουλάνε ως δούλους σε αφεντικά της Λιβύης. Γίνεται δουλεμπόριο με μετανάστες Νιγηριανούς η Σουδανούς. Αν κάποιος ζητήσει  μισθό εκτελείται. Υπάρχουν κανονικές υπαίθριες αγορές σκλάβων που οι μετανάστες πωλούνται σε δημοπρασίες. 

Τα κέντρα κράτησης είναι κέντρα βασανιστηρίων. Όποιος άνθρωπος επιβιώσει από τα κέντρα κράτησης των Λiβύων βρίσκει μια θέση σε βάρκα. 

 Όλοι οι άνθρωποι που διασώζουμε είναι δραπέτες σκλάβοι.

Για τις γυναίκες η κατάσταση είναι εξίσου τραγική αφού οι περισσότερες είναι θύματα βιασμού ή trafficking.  Αρκετές από αυτές όταν εξετάζονται από γιατρούς πάνω στο πλοίο μαθαίνουν πως είναι... έγκυες.

Η Ε.Ε χρηματοδοτεί επίσημα κέντρα κράτησης στη Λιβύη όπου απ’ έξω φιγουράρει το σήμα του ΟΗΕ. Το 1/3 της Λυβιακής οικονομίας χρηματοδότείται για κέντρα κράτησης. Επίσης η Ε.Ε, χρηματοδοτεί και το Λυβιακό λιμενικό. Υποτίθεται  πως το Λυβιακό  λιμενικό θα έπρεπε να κάνει διασώσεις αλλά ουσιαστικά  πυροβολεί και σκοτώνει άοπλους μετανάστες που προσπαθούν να διαφύγουν ενώ και  διασωστικά πλοία έχουν δεχθεί επιθέσεις. 

Τελευταία η ιταλική κυβέρνηση έκλεισε τα λιμάνια ενώ μετά από ακραίους οικονομικούς εκβιασμούς ανάγκασε τον Παναμά να αφαιρέσει την σημαία του από το πλοίο Aquarius  το οποίο δεν μπορεί πλέον να προχωρά σε διασώσεις. Μάλτα και Ιταλία έχουν συλλάβει 4 διασωστικά καράβια, πραξικοπηματικά,  για να μην διασώζουν μετανάστες. 

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ελάχιστα καράβια διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο. Τους αφήνουν να πνίγονται ώστε να αποτρέψουν επόμενους να έρθουν...».


Φωτογραφία: Νίκος Κοκοβλής
Like:
11
Σχόλιο(α)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΚΟΣΜΟΣ
Φωτογραφίες & ιστορίες
Φωτογραφίες & ιστορίες
ΑΥΓ 19. 2016
1958
15 φωτογραφίες συγκλονιστικής ομορφιάς από όλον τον κόσμο
Η διαχρονικότητα της προσφυγιάς
Η διαχρονικότητα της προσφυγιάς
ΦΕΒ 22. 2017
2771
Μια καρτ-ποστάλ, ένας όρκος που «ταξίδεψε» ως τη Σάμο "ξετυλίγουν" την ιστορία Ελλήνων του Λιβάνου, τόσο παλιά όσο και η καταστροφή της Σμύρνης
2 Ιουνίου 1941, Κοντομαρί Χανίων: Η πρώτη μαζική εκτέλεση αμάχων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
2 Ιουνίου 1941, Κοντομαρί Χανίων: Η πρώτη μαζική εκτέλεση αμάχων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
ΜΑΙ 20. 2016
6039
Η ιστορία του Franz Peter Weixler, πολεμικού ανταποκριτή της Βέρμαχτ (της προπαγάνδας), που φωτογράφισε την εκτέλεση και κράτησε τα αρνητικά
Η Θεωρία της επίπεδης γης τον 19ο αιώνα
Η Θεωρία της επίπεδης γης τον 19ο αιώνα
ΜΑΙ 21. 2017
1497
Ιστορική αναδρομή και παράδοξα
ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
comments powered by Disqus