«tulou», ιστορικά σπίτια - φρούρια αφηγούνται...

Μια ιστορία 600 ετών
ΚΟΣΜΟΣ
1776 προβολές
 

Συντακτική Ομάδα ΣΕΠ 10. 2017
από Συντακτική Ομάδα

Ο Λιν Ρίγκενγκ ξεχειλίζει από υπερηφάνεια κάθε φορά που διηγείται στους επισκέπτες τις ιστορίες του σπιτιού του.
«Δεν κουράζομαι ποτέ. Στην πραγματικότητα το απολαμβάνω» λέει.
 
Το τετραώροφο φτιαγμένο από πηλό κτίριο το οποίο ο 66χρονος Λιν μοιράζεται με άλλους 77 συνανθρώπους του, καλύπτει έκταση 5.000 τετραγωνικών μέτρων, ίση με σχεδόν τρία τέταρτα ενός γηπέδου ποδοσφαίρου. Χτίστηκε πριν από έναν αιώνα από τους αδελφούς του παππού του. Τα κτίρια αυτά είναι γνωστά ως «tulou», το οποίο στα κινεζικά σημαίνει «κτίριο φτιαγμένο από γη». Τον Ιούλιο του 2008 τα «tulou» μπήκαν στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ ως μια μοναδική κατοικημένη αρχιτεκτονική περιοχή στην επαρχία Φουτζιάν της Ανατολικής Κίνας.

Το σπίτι του Λιν στο χωριό Χονγκένγκ ήταν μεταξύ των 46 αντιπροσωπευτικών «tulou» που παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
«Το σπίτι μου ανήκει στον κόσμο. Θέλω να το μάθουν όλοι», λέει ο Λιν. Τα σπίτια «tulou» συναντώνται σε πολλά σχήματα, όπως στρογγυλό, τρίγωνο, τετράγωνο, ορθογώνιο ακόμα και πεντάγωνο. Το σπίτι του Λιν είναι από τα πιο κοινά, σε σχήμα δαχτυλιδιού.
 
Πιστεύεται ότι το πρώτο «tulou» χτίστηκε τον 11ο αιώνα από ανθρώπους που διέφυγαν από τους πολέμους στην κεντρική Κίνα. Αυτή είναι μια εξήγηση στο γιατί τα «tulou» έχουν έναν εξαιρετικά παχύ εξωτερικό τοίχο. Ο τοίχος γύρω από το σπίτι του Λιν είναι πάχους 1,3 μέτρων. Τα «tulou» λειτουργούσαν ως φρούριο για να προστατεύουν τους κατοίκους από εισβολείς και άγρια ζώα. Υπάρχουν περισσότερα από 20.000 « tulou» στην επαρχία Γιονγκντίνγκ, δύο ώρες οδήγηση περίπου από την πόλη Σιαμέν η οποία φιλοξένησε πρόσφατα τις εργασίες της ένατης Συνόδου Κορυφής των χωρών του BRICS. Το παλαιότερο «tulou» στην κομητεία χτίστηκε πριν από 600 χρόνια. Το μεγαλύτερο έχει 384 δωμάτια και μπορεί να φιλοξενήσει τουλάχιστον 800 άτομα.

Το σπίτι του Λιν ονομάστηκε από τον παππού του -- Τζενσένγκ Λου. Έχει 208 δωμάτια διατεταγμένα σύμφωνα με το bagua, ένα διάγραμμα οκτώ σημείων που καθορίζει τις καλύτερες θέσεις για την εξισορρόπηση της ενέργειας μέσα στο σπίτι. Δεκάδες οικογένειες ζουν στο κτίριο και όλες συμμετέχουν σε δραστηριότητες σχετικές με τον τουρισμό, όπως ξεναγήσεις, εκδρομές, πώληση αγροτικών προϊόντων όπως τσάι, μανιτάρια, αποξηραμένα λαχανικά, λωτούς, αναμνηστικά και βιβλία για την ιστορία των «tulou».

«Είμαστε πλουσιότεροι, η ζωή μας είναι καλύτερη, το ίδιο και το περιβάλλον διαβίωσής μας» λέει ο Λιν όταν μιλάει για τις αλλαγές που έφερε ο τουρισμός στην οικογένειά του.

Σύμφωνα με τα αρχεία της κομητείας του Γιονγκντίνγκ, μία μακέτα του σπιτιού του Λιν εκτέθηκε σε διεθνή έκθεση αρχιτεκτονικής που πραγματοποιήθηκε στο Λος Άντζελες τη δεκαετία του 1980.

Οι ντόπιοι λένε μια ιστορία, σύμφωνα με την οποία τα «tulou», ειδικά τα στρογγυλά, εντοπίστηκαν από αμερικανικούς δορυφόρους οι οποίοι τα πέρασαν για σιλό πυραύλων ή πυρηνικές εγκαταστάσεις στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

«Κατά τη γνώμη μου αυτό το παραμύθι βοήθησε πολύ στο να στραφεί η διεθνής προσοχή στα «tulou» λεει ο Λιν.
 

O Λιν

Ο Λιν είναι γιος αγρότη και το όνομά του σημαίνει «όργωμα καθημερινά». Γεννήθηκε στο Τζενσένγκ Λου και δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο φιλόξενος οικοδεσπότης από αυτόν. Όταν στη δεκαετία του 1980 ελάχιστοι γνώριζαν την ιστορία και την αξία των «tulou» ο Λιν ξεκίνησε εθελοντικά να ξεναγεί επισκέπτες, να τους προσφέρει τσάι, φαγητό και κρασί και να τους λέει την ιστορία των κτιρίων. «Τη στιγμή που μπήκαν στο σπίτι μου ήταν συγκλονισμένοι και ενθουσιασμένοι ταυτόχρονα. Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να φανταστούν πώς ήταν δυνατόν να κατασκευασθεί ένα τόσο μεγάλο σπίτι για να φιλοξενήσει μία ολόκληρη φυλή» θυμάται ο Λιν. «Μόνο τότε συνειδητοποίησα ότι το σπίτι μου ήταν ένας τέτοιος θησαυρός» λέει.
 
Το 1991 ο Λιν έγινε ο πρώτος ξεναγός τουριστών που προσλήφθηκε από τη Διοίκηση Τουρισμού του νομού Γονγκντίνγκ.
Εξηγεί ότι ξεναγώντας τους επισκέπτες αποκόμισε ακόμα περισσότερες πληροφορίες για το σπίτι του, καθώς πολλοί από αυτούς ήταν αρχιτέκτονες ή λάτρεις των ιστορικών κτιρίων. Παρά το γεγονός ότι ο Λιν τελείωσε μόνο το δημοτικό, έγραψε ένα βιβλίο για τα σπίτια «tulou».
Κάθε χρόνο ξεναγεί περίπου 300 γκρουπ τουριστών, ενώ διευθύνει ένα κατάστημα με αναμνηστικά, καθώς και έναν ξενώνα με 10 κρεβάτια.

Πριν από τέσσερα χρόνια ο μεγαλύτερος γιος του Λιν Σανγκάνγκ, 43 χρόνων, εγκατέλειψε τη δουλειά του ως καθηγητής βιολογίας σε ένα τοπικό γυμνάσιο για να βοηθήσει την οικογενειακή επιχείρηση. Ωστόσο, ο Λιν έχει ένα πρόβλημα -- δεν μιλάει αγγλικά. Όλα αυτά τα χρόνια, χιλιάδες άνθρωποι από περισσότερες από 30 χώρες και περιφέρειες επισκέφτηκαν το σπίτι του. Είναι δύσκολο για αυτόν να περιγράψει την ομορφιά των «tulou» χωρίς να μιλάει μία δεύτερη γλώσσα.
«Μου αρέσει να μιλάω με κόσμο από όλα τα μέρη του πλανήτη και από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Μπορώ να μάθω για τον έξω κόσμο μέσα από το παλιό μου σπίτι», λέει με υπερηφάνεια ο Λιν.
 
 
Πηγή: ANAXINHUA
Φωτογραφία: GETTY IMAGES
Like:
4
Σχόλιο(α)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΚΟΣΜΟΣ
Τα παράδοξα της ελληνικής πραγματικότητας
Τα παράδοξα της ελληνικής πραγματικότητας
ΔΕΚ 12. 2020
1093
Στοιχεία κουλτούρας και νοοτροπίας
Η ανισότητα του Αριστοτέλη
Η ανισότητα του Αριστοτέλη
ΝΟΕ 26. 2020
815
Ιστορίες για την σημαντικότητα της ομάδας
Η αγριότητα του πολέμου
Η αγριότητα του πολέμου
ΙΑΝ 23. 2016
3454
Μια ημέρα μετά την αιματηρή επίθεση των Ταλιμπάν στην πανεπιστημιούπολη στο Καράτσι με 21 νεκρούς
Τα απάνθρωπα πρόσωπα της δουλείας
Τα απάνθρωπα πρόσωπα της δουλείας
ΙΟΥΛ 30. 2018
4612
Η ιστορία του ανθρώπινου trafficking μέχρι σήμερα
ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
comments powered by Disqus