Ο θρυλικός πλανήτης Άρης

Εντυπωσιακές πραγματικότητες για τον κόκκινο πλανήτη
ΚΟΣΜΟΣ
3064 προβολές
 

Συντακτική Ομάδα ΦΕΒ 25. 2018
από Συντακτική Ομάδα

Ο Άρης είναι ο 4ος πλανήτης από τον Ήλιο. Οι Αιγύπτιοι τον ονόμασαν "Her Desher” που σημαίνει ο Κόκκινος, εξαιτίας του χρώματος από τα πλούσια μεταλλικά στοιχεία που έχει. ενώ οι αρχαίοι Κινέζοι αστρονόμοι το μετέφρασαν ως το αστέρι της φωτιάς. 
Πηγές: live science / space.com / NASA / scientific america / google images 

LIKE:
4

Ο Άρης είναι ο πλανήτης με τα υψηλότερα βουνά και τις βαθύτερες πεδιάδες του ηλιακού συστήματος. Το όρος Olympus έχει ύψος περίπου 27 χιλιόμετρα, και πλάτος 600 χλμ, αποτελεί και το μεγαλύτερο ηφαίστειο του ηλιακού μας συστήματος. Το σύστημα των πεδιάδων Marineris που πήρε το όνομά του από τον Mariner 9 που τον ανακάλυψε το 1971. Υπάρχουν πολλές επίπεδες επιφάνειες που πιθανόν προέρχονται από το νερό που υπήρχε στον αρχαίο Άρη. 

Σχόλια | Πατήστε για να δείτε τα σχόλια του άρθρου

LIKE:
3

Ο Άρης είναι πολύ πιο κρύος από την Γη (μέση θερμοκρασία -60C)  εξαιτίας της μεγαλύτερης απόστασης από τον ήλιο. Η ατμόσφαιρα του Άρη είναι 100 φορές πιο αραιή από της Γης, ωστόσο είναι ικανή να συγκρατήσει ατμόσφαιρα, σύννεφα και ανέμους.  Στην αρχαιότητα, η ατμόσφαιρα του πλανήτη ήταν λίγο πιο πυκνή με αποτέλεσμα να υποστήριζε την ύπαρξη νερού. Με τον καιρό ελαφρύτερα στρώματα της ατμόσφαιρας παρασύρθηκαν από τους ηλιακούς ανέμους μιας και ο πλανήτης δεν έχει ένα καθολικό μαγνητικό πεδίο.  

Σχόλια | Πατήστε για να δείτε τα σχόλια του άρθρου

LIKE:
5

Ο Άρης έχει δύο φεγγάρια τον Φόβο και τον Δήμο που πιστεύεται ότι πρόκειται για αστεροειδείς τα οποία εγκλωβίστηκαν από την βαρύτητα του πλανήτη. Μπορεί να προήλθαν από την γέννηση ενός πλανήτη, όπως της Γης, ως θραύσματα από μία σύγκρουση. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να είναι τα απομεινάρια ενός μεγαλύτερου φεγγαριού του Άρη ύστερα από την σύγκρουση με μετεωρίτη.  Είναι μικρότερα από τη φεγγάρι και έχουν το σχήμα πατάτας, αφού δεν έχουν αρκετή μάζα για να γίνουν σφαιρικά.  Πήραν τα ονόματά τους από τους υιούς του θεού Άρη. Ένα σχέδιο της ΝΑΣΑ είναι να βομβαρδιστούν από μικρά σφαιρικά οχήματα (hedgehogs) για την εξερεύνησή τους. 

Σχόλια | Πατήστε για να δείτε τα σχόλια του άρθρου

LIKE:
6

Ο Φόβος είναι μόλις 6.000χλμ από το έδαφος του Άρη, και περιστρέφεται γύρω από τον πλανήτη 3 φορές την ημέρα, δηλαδή γίνεται αντιληπτός από τον παρατηρητή στον Αρη κάθε τέσσερις ώρες. Πλησιάζει συνεχώς τον Άρη κατά 1,8 μέτρα τον χρόνο και υπολογίζεται ότι σε 50 εκατομμύρια χρόνια θα έχει συγκρουστεί με τον Άρη.

Σχόλια | Πατήστε για να δείτε τα σχόλια του άρθρου

LIKE:
3

Ο πρώτος άνθρωπος που παρατήρησε τον Άρη με το τηλεσκόπιο, τουλάχιστον στην σύγχρονη ιστορία,  ήταν ο Galileo Galilei. Ρομποτικά σκάφη ξεκίνησαν την παρατήρηση του Άρη από το 1960 με τις ΗΠΑ. Ακολούθησε η Σοβιετική Ένωση με πολυάριθμα σκάφη. Το πρώτο όχημα που εξερεύνησε την επιφάνεια του Άρη ήταν το Sojourner αναλύοντας τα πετρώματα. Αποστολές από την ΝΑΣΑ , την Ευρώπη , την Ιαπωνία, την Κίνα και την Σοβιετική ένωση  χάθηκαν. Η ΝΑΣΑ υπολογίζει ότι μία επανδρωμένη αποστολή στον Άρη θα είναι δυνατή το 2030.

Σχόλια | Πατήστε για να δείτε τα σχόλια του άρθρου

LIKE:
3

Πολλά δισεκατομμύρια δολάρια έχουν ξοδευτεί στην προσπάθεια να ανακαλυφθούν ψύγματα ζωής στον πλανήτη. Πριν ένα μήνα το όχημα Curiosity Mars έπεσε επάνω σε ίχνη απολιθωμάτων που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να οδηγήσουν σε ίχνη ζωής. Τα ευρήματα από τις φωτογραφίες ήταν αρκετά παράξενα και οι επιστήμονες έστειλαν το όχημα να τα επανεξετάσει. Το πιο πιθανόν είναι να πρόκειται για ορυκτού προελεύσεων δείγματα. Μέσα από την διαδικασία της βιοαναμόχλευσης μπορεί να ανιχνευτεί η δομή αυτών των συστατικών. Τα συστατικά έμοιαζαν με εκείνα της  Ordovician περιόδου της παλαιοζωϊκής εποχής, και υπάρχουν στην Γη περισσότερο από τα 440 εκατομμύρια χρόνια. Ακόμη τίποτε δεν έχει επιβεβαιωθεί αλλά καμία πιθανότητα δεν έχει αποκλειστεί. 

Σχόλια | Πατήστε για να δείτε τα σχόλια του άρθρου

Like:
7
Σχόλιο(α)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΚΟΣΜΟΣ
Ο Bowerman και η βάφλα
Ο Bowerman και η βάφλα
ΣΕΠ 03. 2017
1615
Μια ιστορία έμπνευσης ανάπτυξης προϊόντος
Η Πόλη θυμάται...
Η Πόλη θυμάται...
ΜΑΙ 18. 2017
2098
Το Μουσείο Πόλης Βόλου και η αναπαράσταση μιας πόλης μέσα από τις προφορικές μαρτυρίες
Στον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας
Στον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας
ΝΟΕ 26. 2017
1483
Μια εικόνα από το μέλλον ή μήπως όχι;
Μια ιστορία απο τον Ερυθρό Σταυρό στο μαρτυρικό  Δίστομο…
Μια ιστορία απο τον Ερυθρό Σταυρό στο μαρτυρικό Δίστομο…
ΙΟΥΝ 12. 2017
5623
'' Σε κάθε δέντρο, κατά μήκος του δρόμου και για εκατοντάδες μέτρα, κρεμόντουσαν ανθρώπινα σώματα, σταθεροποιημένα με ξιφολόγχες, κάποια εκ των οποίων ήταν ακόμη ζωντανά ''
Σχόλια | Πατήστε για να δείτε τα σχόλια του άρθρου