Η κάμερα που προβλέπει το μέλλον

Μπορεί η τεχνολογία να είναι πιο δίκαιη από τους ανθρώπους;
ΚΟΣΜΟΣ
168 προβολές
 

Συντακτική Ομάδα ΝΟΕ 08. 2020
από Συντακτική Ομάδα


Το 2014 στα προημιτελικά του αμερικάνικου Open, η Serena Williams σερβίρει στην Jenifer Capriati. Η Capriati απαντά στο σέρβις αλλά το χτύπημα της Williams κρίνεται out από την διαιτητή Alvin. Ήταν αρκετά εμφανές ότι η μπαλιά της Serena ήταν εντός του γηπέδου. Η Serena, με την denim φούστα και τα μαύρα sneakers κουνούσε το δάχτυλο προς την διαιτητή αμφισβητώντας την άδικη απόφασή, προσπαθώντας διαμαρτυρηθεί και να αποδείξει το οφθαλμοφανές. Προς μεγάλη αγανάκτηση, τόσο της Selena όσο και των τηλεθεατών που είδαν τι είχε συμβεί, συνεχίστηκε ο αγώνας υπερισχύοντας η άποψη της Alvin. Είχαν ήδη ξεκινήσει να εγκαθίστανται στα γήπεδα υπολογιστικά συστήματα επανάληψης των φάσεων του αγώνα - γνωστά ως Shot Spot on ESPN, που μπορούσαν να δείξουν με λεπτομέρεια χιλιοστού που προσγειώθηκε η μπάλα ύστερα από βολή ενός παίκτη. Ανατρέχοντας σε αυτά τα συστήματα, δικαιώθηκε, εκ των υστέρων, η Selena που όμως είχε όμως χάσει τον αγώνα αναγκάζοντας το Αμερικανικό Open να της ζητήσει συγγνώμη. 

Ύστερα από μια δοκιμαστική περίοδο, το Hawk Eye έκανε την πρώτη επίσημη εμφάνισή του το 2005 στο Nasdaq-100 Open στο Μιάμι. Οι παίκτες δικαιούνταν περιορισμένο αριθμό αιτήσεων να επικαλεστούν την τεχνολογία κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, για τις αμφισβητούμενες μπαλιές. Η τεχνολογία είχε μπει, ως δίκαιος, αντικειμενικός και ανδιαμφισβήτητος κριτής, ανάμεσα στην οπτική, την προσέγγιση αλλά και την άποψη δύο ανθρώπων. 

Το Hawk Eye είναι ένα σύστημα όρασης βασισμένο σε υπολογιστές, όπου ακολουθεί οπτικά την πορεία της μπάλας ή όποιου κινούμενου αντικειμένου είναι απαραίτητη η ακριβής καταγραφή της θέσης του ανά πάσα στιγμή Χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλα τα αθλήματα με μπάλα, στον στίβο και στα μηχανοκίνητα αθλήματα. Είναι ένα project που αναπτύχθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο Paul Hawkins και ανήκει στην Sony. H  αμφισβήτηση της ανθρώπινης αυθεντίας, δηλαδή του διαιτητή, επιδιώκει με την χρήση της τεχνολογίας να κάνει τα αθλήματα πιο δίκαια, πιο ασφαλή και πιο έξυπνα ενθουσιάζοντας ακόμη περισσότερο τους θεατές τους. Χρησιμοποιεί ένα σύστημα από κάμερες καταγραφής υψηλής ταχύτητας βίντεο, που τοποθετούνται σε διαφορετικά σημεία του γηπέδου. Για παράδειγμα στο τένις χρησιμοποιούνται 10 κάμερες.

Το σύστημα συνδυάζει την πληροφορία της θέσης της μπάλας με το προ εγκατεστημένο σχέδιο του αγωνιστικού χώρου το οποίο περιλαμβάνει πληροφορίες και κανόνες του παιχνιδιού. Κάθε frame της μπάλας επεξεργάζεται από το σύστημα. Αυτό γίνεται με τον υπολογισμό της θέσης της μπάλας από τις πληροφορίες που στέλνουν τουλάχιστον δύο κάμερες την ίδια χρονική στιγμή. Το σύνολο των στιγμών που καταγράφονται με αυτόν τον τρόπο, συνθέτουν με ακρίβεια χιλιοστού την πορεία της μπάλας μέσα στο γήπεδο. Το σύστημα δεν καταγράφει απλά την πορεία της μπάλας με βίντεο αλλά επεξεργάζεται ουσιαστικά την πληροφορία των καμερών η οποία συνυπολογίζεται με όποιο άλλο στοιχείο επηρεάζει την πορεία της και έχει ήδη αποθηκευτεί στην βάση δεδομένων του. Με αυτό τον τρόπο δεν παρακολουθεί απλά την πορεία της μπάλας αλλά την προβλέπει. Μέσα από υπολογισμούς κάποιων σταθερών και ενός σημείου εκκίνησης μπορεί να προβλέψει την πορεία της στο μέλλον. 

Το σύστημα φυσικά κρατά ένα αρχείο δεδομένων και μπορεί να εξάγει και να αναλύσει στατιστικά στοιχεία σε επίπεδο παίκτη, παιχνιδιών ή χτυπήματος μπάλας. 

Εάν αυτή η τεχνολογία αυτή μας επιτρέπει να έχουμε πρόσβαση στο άμεσο μέλλον, λίγο πριν αυτό συμβεί, μας επιτρέπει να σκεφτούμε, με μία πολύ πιο ευρεία έννοια, πως το μέλλον θα μπορούσε να είναι ένα αποτέλεσμα πολύπλοκων υπολογισμών. Συνεπώς εάν έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε αυτούς τους υπολογισμούς, θα μπορούσαμε να προσδιορίσουμε το μέλλον σε μεγαλύτερο βάθος και για πιο πολύπλοκες καταστάσεις από την πορεία μιας μπάλας. 

Πηγές: hawkeyeinnovations.com / tennis.com / harrondssports.com 

Like:
5
Σχόλιο(α)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΚΟΣΜΟΣ
Οι πρώτες ημέρες του πολέμου του 1940, μέσα από το ημερολόγιο ενός Ιταλού υπολοχαγού
Οι πρώτες ημέρες του πολέμου του 1940, μέσα από το ημερολόγιο ενός Ιταλού υπολοχαγού
ΟΚΤ 26. 2016
1334
''... έρχεται διαταγή να σταματήσει η προέλαση, να οπισθοχωρήσουν τα στρατεύματα... Μετά μάθαμε για τις ελληνικές νίκες στο υπόλοιπο μέτωπο της Ηπείρου.Οι Έλληνες είχαν φθάσει στην Κορυτσά ''
Το ημερολόγιο ενός ηλικιωμένου Ουιγούρου
Το ημερολόγιο ενός ηλικιωμένου Ουιγούρου
ΙΟΥΝ 27. 2017
2227
Αφηγήσεις που διδάσκουν τις αξίες της αλληλοβοήθειας και της αρμονικής συμβίωσης μεταξύ των λαών
Ταξιδεύοντας σε 196 χώρες του κόσμου
Ταξιδεύοντας σε 196 χώρες του κόσμου
ΜΑΡ 15. 2017
2411
Η ιστορία της 27χρονης που με ωτοστόπ διέτρεξε τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Νότια Αμερική και την Ασία
Άνθρωποι στις στάχτες
Άνθρωποι στις στάχτες
ΙΑΝ 20. 2020
568
Η επόμενη μέρα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αυστραλία
ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
comments powered by Disqus