Η αλλοίωση της ιστορίας

Τα αναδραστικά κανάλια στην επικοινωνία
ΚΟΣΜΟΣ
487 προβολές
 

Συντακτική Ομάδα ΙΟΥΝ 17. 2021
από Συντακτική Ομάδα


Τι έγινε όταν είπατε ένα ανέκδοτο και το κοινό σας δεν σας πρόσεχε;
Τι συμβαίνει όταν ένας manager προσπαθεί να υλοποιήσει μία δράση αλλά πρώτα πρέπει να πείσει συναδέλφους που δεν έχουν την σχετική τεχνογνωσία;
Γιατί οι πολιτικοί και τα μμε προκαλούν, αναδεικνύοντας ανόητες ιστορίες στις οποίες ο κόσμος αντιδρά με πάθος, διακινδυνεύοντας την δημοφιλία και την σοβαρότητα τους;

Στα μέσα του εικοστού αιώνα κυριαρχούσαν στην γλωσσολογία οι θεωρίες του Νόαμ Τσομγκυ, ο οποίος έβλεπε τη γλώσσα στην πιο τέλεια και ιδανική κατάσταση - άπταιστες απόλυτα, ορθές γραμματικά προτάσεις που εκφέρονται χωρίς διακοπές, σαν όλη η επικοινωνία να ήταν γραπτός λόγος. Αλλά από τις δεκαετίες του ’60 και 70’ και έπειτα αποκαλύφθηκαν οι περίπλοκες και λεπτές διεργασίες που διέπουν την διαδοχή των ομιλητών σε μία συνομιλία, τις διακοπές του ομιλούντα, και την δυναμική σύνθεση μιας πρότασης ή μιας ιστορίας καθώς ο ομιλών εναρμονίζεται με τις αντιδράσεις των ακροατών. 
 

 Ο γλωσσολόγος Βίκτορ Ύνγκβε  έγραψε το 1970. 
“Στην πραγματικότητα, τόσο το άτομο που έχει τον λόγο όσο και συνομιλητής του συμμετέχουν ταυτόχρονα σε μία διαδικασία ομιλίας και ακρόασης. Αυτό οφείλεται σε ότι αποκαλώ αναδραστικό κανάλι, μέσω του οποίου αυτός που έχει τον λόγο λαμβάνει σύντομα μηνύματα όπως “ναι”, “μάλιστα” να παραχωρεί τον λόγο στον άλλο”

Μία ομάδα με επικεφαλής την Τζάνετ Μπαβέλας από το Πανεπιστήμιο της Βικτώρια, εξέτασε τι θα συνέβαινε αν αποσπόταν η προσοχή κάποιου που άκουγε μία προσωπική ιστορία. Όχι τι θα συνέβαινε  στο επίπεδο κατανόησης της ιστορίας από τον ακροατή, αλλά τι θα συνέβαινε στην ίδια την ιστορία. Όπως διαπίστωσαν, όταν η ανάδραση είναι φτωχή, η ιστορία αποδιοργανώνεται. Η σχέση μεταξύ αίτιου και αποτελέσματος είναι αντεστραμμένη: ένας κακός ακροατής καταστρέφει την ιστορία. 

Γι’αυτό όταν λέτε ένα καλό ανέκδοτο σε ένα αδιάφορο κοινό το ανέκδοτο καταστρέφεται. Όταν προσπαθείτε να υλοποιήσετε μία δράση marketing αφού πρώτα πρέπει να πείσετε κάποιους που δεν κατανοούν το marketing, η δράση αυτή εκφυλίζεται μεταξύ αυτού που πρέπει να γίνει και αυτού που μπορεί να γίνει κατανοητό. Τέλος, όταν οι πολιτικοί κάνουν προκλητικά ανόητες δηλώσεις, όταν τα μμε επικοινωνούν μηνύματα που προκαλούν το κοινό αίσθημα, στην ουσία παίζουν τον ρόλο του κακού ακροατή που αποπροσανατολίζει την προσοχή του αφηγητή και τελικά τον αναγκάζουν να αποσιωπήσει γεγονότα που είναι πραγματικά σημαντικά, και τελικά να μην μπορεί να την επηρεάσει δηλαδή να αλλάξει την ιστορία του. 

Πηγές: Η αλγοριθμική τέχνη των αποφάσεων, Brian Christian - Tom Griffiths

Like:
7
Σχόλιο(α)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΚΟΣΜΟΣ
Έλληνες μαθητές στο κολαστήριο του Νταχάου
Έλληνες μαθητές στο κολαστήριο του Νταχάου
ΔΕΚ 04. 2017
2782
...οι συνοδοί καθηγητές προειδοποίησαν τα παιδιά ότι το περιεχόμενό του ήταν ιδιαίτερα σκληρό
Ιστορίες της ελληνικής μετανάστευσης
Ιστορίες της ελληνικής μετανάστευσης
ΙΑΝ 06. 2017
4245
4 αληθινά περιστατικά Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία
Μήνυμα στο μπουκάλι
Μήνυμα στο μπουκάλι
ΑΥΓ 23. 2017
2062
Ένα ξέγνοιαστο μήνυμα σε ταραγμένα νερά
Μπορείς να ζωγραφίσεις τον δικό σου κόσμο
Μπορείς να ζωγραφίσεις τον δικό σου κόσμο
ΦΕΒ 28. 2017
2120
Η ιστορία πίσω από το μνημειακό γλυπτό της Πολωνίας που δείχνει ένα κοριτσάκι να ζωγραφίζει έναν ήλιο
ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
comments powered by Disqus