Κάνοντας ανάβαση στα Ιμαλαϊα είχαμε βρεθεί στια 15.500 πόδια. Κατά την διάρκεια του διαλείμματος μας ένας Νεοζηλανδός, της παρέας που προπορεύονταν, εμφανίστηκε με έναν μοναχό, Sadhu, στους ώμους του. Ήταν σε άθλια κατάσταση, ξυπόλυτος και σχεδόν γυμνός, να τρέμει και να υποφέρει από υποθερμία. Το άφησε επάνω στον βράχο. Ήταν εξαγριωμένος. Ήθελε να προχωρήσει πριν ο ήλιος λιώσει τον πάγο.
- Έκανα ότι μπορούσα, μας είπε, υπάρχουν μεταφορείς και οδηγοί. Φροντίστε τον, είπε επιστρέφοντας στην παρέα του. Πήρα τον σφυγμό του και ήταν ακόμη ζωντανός. Δεν μπορούσε να περπατήσει αλλά ήταν ζωντανός. Φαίνεται ότι επέστρεφε από τους άγιους τόπους στο Mulkinath. Ήταν άσκοπο να ρωτήσουμε γιατί αποφάσισε να ανέβει το βουνό σχεδόν γυμνός μιας και καμία απάντηση δεν θα έλυνε το πρόβλημα. Ο Στεφάν και οι Ελβετοί, άρχιζαν να βγάζουν τα πανωφόρια τους για να ντύσουν τον ασκητή. Είδα στο βάθος κάποιους Ιάπωνες να προχωρούν επάνω σε άλογα και χωρίς πολύ σκέψη αποφάσισα να συνεχίσω προς την κορυφή, αφήνοντας τους με τον ασκητή.
Όταν ο Στέφαν μας έφτασε, λίγο αργότερα, μου είπε:
- Πως αισθάνεσαι για την συμβολή σου στον θάνατο του συνανθρώπου μας.
- Πέθανε;
- Όχι αλλά σίγουρα θα πεθάνει.
Όταν έφυγα ο Στεφαν έμεινε με τον ασκητή προτείνοντας στους Ιάπωνες ιππείς να τον κατεβάσουν στην καλύβα που ήταν 1000 μέτρα πιο κάτω. Εκείνοι αρνήθηκαν όπως και η ομάδα οδηγών. Ο Ιάπωνας του έδωσε να φάει και να πιει, ενώ τελευταία είδαν τον ασκητή να πετά πέτρα στο σκύλο των Ιαπώνων που τον απειλούσε.
Για αρκετές από τις επόμενες ημέρες συζητούσα και διαφωνούσα με τον Στέφαν σχετικά με την ηθική υπόσταση της ιστορίας με τον ασκητή. Κανένας δεν ήθελε να αναλάβει ολόκληρη της ευθύνη για τον ασκητή. Ο καθένας έκανε ότι μπορούσε μέχρι το σημείο που δεν θα αισθάνονταν άβολα. Από το σημείο που θα του ήταν ενοχλητικό ή θα αποτελούσε εμπόδιο για τα σχέδιά του, απλά περνούσε την ευθύνη στον επόμενο. Ο Ιησούς απευθύνονταν σε μία πιο “προσωποποιημένη” κοινωνία αλλά πως ο λόγος του μπορεί να εφαρμοστεί σε έναν απρόσωπο κόσμο σήμερα;
Από αυτή την ιστορία, γνωστή και ως η παραβολή του ασκητή (The parable of the Sadhu), προκύπτουν αρκετά ερωτήματα σχετικά με το δίλημμα της ατομικής έναντι της συλλογικής ευθύνης. Το ηθικό αυτό δίλημμα απασχολεί τόσο την επιχειρηματική όσο και την κοινωνική σκέψη σχετικά με τον προσδιορισμό του σωστού, των ορίων και της ευθύνης.
Ποιός φταίει όταν σε μία κοινωνία ο κάθε πολίτης δραστηριοποιείται μέσα στα όρια που του επιβάλλονται νομικά και ηθικά από αυτήν, αλλά η κοινωνία παρακμάζει;
Τελικά ποιες είναι οι προτεραιότητές μας ως άτομα; Να ευημερούμε εμείς ή να ζούμε σε μια κοινωνία που ευημερεί;
Αξίζει να ξεφύγουμε από το πλαίσιο της άνεσής μας όχι για να ικανοποιήσουμε κάτι ατομικό αλλά ένα ευρύτερο συμφέρον;
Μία ιστορία από τον Bowen H. McCoy
Photo: Metteo Marrone