Ταξίδι με ένα αναπηρικό καροτσάκι, ένα ποδήλατο και δύο σκύλους

Μία τελευταία διαδρομή σε σχήμα καρδιάς
ΚΟΣΜΟΣ
1907 προβολές
 

Συντακτική Ομάδα ΦΕΒ 14. 2018
από Συντακτική Ομάδα


Τι κάνει αξέχαστο ένα ταξίδι;


Για την Λάι Μιν η απάντηση είναι πολύ απλή: μια αναπηρική πολυθρόνα, ένα σκυλί και, το σημαντικότερο, το άλλο της μισό, ο Ντινγκ Γιτζόου.

Η Λάι, η οποία διαγνώστηκε στα 15 της με παρεγκεφαλιδική αταξία, είναι καθηλωμένη σε ένα αναπηρικό καροτσάκι εξαιτίας της γενετικής αυτής ασθένειας, η οποία την εξασθενεί και τελικά θα καταστρέψει κάθε ικανότητα να κινηθεί και πολύ πιθανόν, να την σκοτώσει. Ωστόσο αυτή και το άλλο της μισό, ο Ντινγκ, έχουν συγκινήσει πολλούς Κινέζους με το φιλόδοξο, ρομαντικό τους ταξιδιωτικό πλάνο, η διαδρομή του οποίου στον χάρτη σχηματίζει μία καρδιά.
 
Τρία χρόνια αφότου ξεκίνησαν το ταξίδι, το ζευγάρι έχει ολοκληρώσει το μεγαλυτερο τμήμα της «καρδιάς». Αυτή την περίοδο όμως κάνει ένα μεγάλο διάλειμμα, καθώς η κατάσταση της Λάι έχει επιδεινωθεί. Ωστόσο, και οι δύο επιθυμούν να πάρουν πάλι τους δρόμους. Η Λάι που γεννήθηκε στο Λιουτζόου στην αυτόνομη περιφέρεια Γκουανγκσί, έχασε τους γονείς της λίγο πριν γνωρίσει τον Ντινγκ. Ανέκαθεν ονειρευόταν να διασχίσει την Κίνα.

« Είναι περίεργο το γεγονός οτι όταν επιδεινώθηκε η κατάστασή μου, ήθελα να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα» λέει η 30χρονη Λάι και τονίζει οτι το ταξίδι είναι ένας λόγος για να συνεχίσει να ζει.
 
Καθώς η ιατρική θεραπεία δεν μπορεί να της προσφέρει μια καλύτερη, μακρύτερη ζωή, ο Ντiνγκ αποφάσισε να την βοηθήσει να εκπληρώσει το όνειρό της. Αργότερα, τους ήρθε η ιδέα να κάνουν ένα ταξίδι η διαδρομή του οποίου να σχηματίζει μία καρδιά. Δένοντας το αναπηρικό καροτσάκι της Λάι με ένα συρματόσχοινο στο ποδήλατό του, παρέα με τον σκύλο τους Μπάο, αναχώρησαν από το Λιουτζόου τον Ιανουάριο του 2015 έχοντας 200 γιουάν (32 δολάρια) στην τσέπη τους. Τα έβγαζαν πέρα κάνοντας διάφορες δουλειές, όπως κομμωτική. Ενα κυνηγόσκυλο, ο Τζι, δώρο ενός φίλου του ζευγαριού, προστέθηκε αργότερα στην παρέα. Ηδη έχουν ταξιδέψει στο Γκουανγκσί, στο Γιουνάν, στο Γκουιτζόου, στο Θιβέτ, στο Σαανσί, στο Σιτσουάν και το Σιντζιάνγκ.
 
«Κάθε μέρα στο δρόμο ήταν κάτι κανούργιο και φρέσκο για μένα» λέει η Λάι.
 
Το ζευγάρι θυμάται με ιδιαίτερη συγκίνηση το Θιβέτ όπου ο Ντινγκ έκανε πρόταση γάμου στη Λάι, τον Ιούλιο του 2015.

«Θα περάσω μόνο το ένα δέκατο της ζωής μου, ή και λιγότερο, μαζί της, ενώ εκείνη θα ζήσει με εμένα την υπόλοιπη ζωή της» λέει ο Ντινγκ.
 
Εμειναν ενθουσιασμένοι από το μεγαλείο του Θιβέτ, καθώς και από την καλοσύνη και τη φιλοξενία των ντόπιων.
 
«Τη στιγμή που ανέβηκα στην κορυφή του βουνού, σε ύψος 5.000 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, είπα στον εαυτό μου ότι εδώ ήταν η καλύτερη στιγμή να πεθάνω» διηγείται η Λάι.
 
«Ανεβαίνονται σε τέτοιες κορυφές και ρεματιές, καταλαβαίνεις πόσο μικρός είναι ο άνθρωπος μπροστά στη φύση» λέει από την μεριά του ο Ντινγκ.
 
Ομως εκτός από ρομαντικό, το ταξίδι συχνά έκρυβε και κινδύνους. Κάποτε, στη μέση του πουθενά, έπεσαν σε μια χιονοθύελλα στο Σιντζιάνγκ. Ο Ντινγκ αναγκάσθηκε να κάνει ωτο-στοπ σε ένα διερχόμενο αμάξι για να πάρει την Λάι, αφήνοντας τον πίσω με δύο σκυλιά παγιδευμένο στα βουνά για οκτώ ημέρες, καθώς το χιόνι είχε κλείσει όλους τους δρόμους.
 
«Εκείνες τις μέρες τρεφόμουν από το πτώμα μίας αγελάδας και κρατιόμουν ζεστός χάρη στα δύο σκυλιά που τα είχα συνέχεια αγκαλιά» θυμάται ο Ντινγκ.
 
Λέει οτι το κυνηγόσκυλο, ο Τζι, έσωσε το ζευγάρι δύο φορές στο Τσινγκχάι, διώχνοντας αρκετούς λύκους και γιακ. «Πάλεψε σκληρά με τα γιακ για να είμαστε εμείς ασφαλείς» λέει ο Ντινγκ.
 
Τον Ιανουάριο του 2017 η Λάι έμεινε έγκυος. Αναγκάσθηκε όμως να κάνει έκτρωση καθώς οι ιατρικές εξετάσεις έδειξαν οτι το έμβρυο είχε κληρονομήσει τη νόσο της μητέρας του. Παρόλο που η κατάσταση της παραμένει κρίσιμη, σπάνια παραπονιέται ενώ νοιώθει ευγνώμων.
 
«Η ζωή μου είναι σαν ένα μίζερο αστείο. Ομως χάρη σε αυτό το αστείο συνάντησα τον καλύτερο ανθρωπο στον κόσμο» έγραψε στο ημερολόγιό της η Λάι.
 
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Xinhua
Φώτο: Chinanews
Like:
11
Σχόλιο(α)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΚΟΣΜΟΣ
Ο ρόλος της ένδυσης στην ανθρώπινη ιστορία
Ο ρόλος της ένδυσης στην ανθρώπινη ιστορία
ΣΕΠ 10. 2018
5268
Τα ρούχα μέσα από ιστορίες
Όνειρα ζωής σε μισή γυάρδα
Όνειρα ζωής σε μισή γυάρδα
ΜΑΡ 04. 2017
2740
Μπορεί να ζήσει κάποιος σε μισή γυάρδα;
E-mails οίνου
E-mails οίνου
ΦΕΒ 19. 2017
5197
Η εναλλακτική χρήση της αφήγησης στις επιχειρήσεις
Οι χαρακτήρες που σημάδεψαν τo 2019
Οι χαρακτήρες που σημάδεψαν τo 2019
ΔΕΚ 29. 2019
866
"Άγνωστοι" άνθρωποι που μας ενέπνευσαν με τις πράξεις τους το 2019
ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
comments powered by Disqus