Ο σύγχρονος άνθρωπος καταδιώκει τους προγόνους του

Τι μπορούν να μας διδάξουν οι ιστορίες 11 ιθαγενών φυλών 
ΚΟΣΜΟΣ
6375 προβολές
 

Συντακτική Ομάδα ΙΑΝ 21. 2018
από Συντακτική Ομάδα


Πολλές αρχέγονες φυλές ανά τον κόσμο έχουν υποστεί βίαιο διωγμό από τους πολιτισμένους λαούς μέχρι και σήμερα. Απεμπολίστηκαν από τον τόπο που ζούσαν για αιώνες, υποδουλώθηκαν ή εξοντώθηκαν.  Μαζί τους δεν χάνεται μόνο η κουλτούρα τους, μία πολιτιστική κληρονομιά για το ανθρώπινο είδος, αλλά και το στοιχείο του ανθρωπισμού από τον σύγχρονο πολιτισμό. Ωστόσο όλες αυτές οι διώξεις, παρόλο που αφορούν φυλές από διαφορετικά πλάτη και μήκη της Γης, έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Όλες γίνονται από τις τοπικές κυβερνήσεις κρατών, όλες γίνονται εις το όνομα της ανάπτυξης και της διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος.  Σε κάθε περίπτωση, οι εκτάσεις από τις οποίες εκδιώχνoνται βίαια οι ιθαγενείς φιλές, αποτελούν αντικείμενο οικονομικής εκμετάλευσης από τους διώκτες τους,  εξαιτίας των φυσικών πόρων που διαθέτουν, και οι οποίοι διατηρήθηκαν με την παρουσία των ιθαγενών σε αυτές για αιώνες.  Ο “πολιτισμός” της οικονομικης εκμετάλλευσης επιβάλλεται επάνω στην πολιτισμική και φυσική αυθεντικότητα της φύσης και του ανθρώπου. 
 

MAASAIΟι Μασάι είναι η πιο αυθεντική  φυλή της Κένυας. Η μοναδικότητα και η δημοφιλία της οφείλεται στην ικανότητά τους να διατηρήσουν την κουλτούρα τους μέσα στους αιώνες. Ζουν στα σύνορα της Κένυας και Τανζανίας. Χιλιάδες αγροτών του πληθυσμού της φυλής στην Τανζανία εκδιώχθηκαν από μία περιοχή 1500 τ.μ κοντά στα εθνικά πάρκα των Serengeti Maasai Mara και Ngorongoro. Η κυβέρνηση προσπάθησε να τους απομακρύνει για να μετατρέψει την περιοχή σε χώρο τουριστικού κυνηγιού. Το 2009, μία μαζική εξόντωση είχε ως αποτέλεσμα περισσότερα από 200 καμένα σπίτια και 3.000 ανθρώπους άστεγους. 


 

BAIGA


Οι BAIGA είναι ιθαγενής φυλή που κατοικούν στα δάση της κεντρικής Ινδίας. Ισχυρίζεται ότι είναι ο πρόδρομος της ανθρώπινης φυλής στην ιστορία της Ινδίας. Ο θρύλος λέει ότι δημιουργήθηκαν από τον Naga (γυμνός) Baiga τον Ινδό Αδάμ, και την Nangi (γυμνή) Baigin την Ινδή Εύα, οι οποίοι ήταν άμεσοι πρόγονοι των Ινδών. Οι Βaigas πίστευαν ότι ήταν οι εκλεκτοί οι οποίοι φτιάχτηκαν από το χέρι του Θεού, συνεπώς ήταν οι βασιλιάδες και οι κυρίαρχοι της Γης. 

Το 70% της φυλής ακόμη διατηρούν την μοναδική τους ταυτότητα ακολουθώντας τους ακόλουθους κοινούς κώδικες:

  • Οι γυναίκες έχουν τατουάζ 
  • Οι γυναίκες δεν τρυπάνε την μύτη τους
  • Οι άντρες έχουν μακρυά μαλλιά περίπου 15 εκατοστά κάνοντας τα κοτσιδάκια στην χαίτη τους
  • Άντρες και γυναίκες φοράνε ρούχα πάνω από τα γόνατά τους
  • Οι γυναίκες δεν καλύπτουν το κεφάλι τους
  • Διατηρούν παραδοσιακά τραγούδια και χορούς όπως Dussehra, Karma, Dadaria, Phag, Bilma, Dadria κλπ
  • Ψίγματα από κεχρί αποτελούν ακόμη την βασική τους τροφή

Χιλιάδες μέλη της φυλής εκδιώχθηκαν βίαια από την Kanha για την προστασία της τίγρης, παρόλο που δεν κυνηγούσαν τίγρεις αλλά εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους στο δάσος εν ονόματι της τουριστικής ανάπτυξης και της προστασίας της τίγρης. 


 

ΒΑΚΑ

Οι ΒΑΚΑ είναι γνωστοί ως άνθρωποι του δάσους επειδή ζουν στο δάσος της Gabon, Congo, και Cameroon. Κυνηγούν, παίρνουν την τροφή αλλά και τα φάρμακά τους από το δάσος. Αν και πυγμαίοι προτιμούν να αποκαλούνται με τα φυλετικά τους ονόματα όπως Aka, Baka, Efe, Mbuti, and Twa Sua. Οι ενήλικες έχουν ύψος γύρω στο ένα μέτρο. Είναι ευγενικοί, ειρηνικοί και έχουν την ικανότητα να καμουφλάρονται με το περιβάλλον.  Οι άνδρες κυνηγούν ελάφια, γουρούνια, ιπποόταμους και ελέφαντες. Οι άνδρες έχουν μόνο μία γυναίκα ωστόσο η πολυγαμία υπάρχει. Η φυλή ζεί νότια του Cameroon για αιώνες. Σήμερα οι εταιρίες εξόρυξης και υλοτόμησης καταπατούν την περιοχή τους για να εκμεταλευτούν το δάσος εκτοπίζοντας τις αρχέγονες αυτές φυλές. Η φυλή έχει συρρικνωθεί εξαιτίας της αποψίλλωσης του δάσους. Είναι πολύ δύσκολο να συναντήσεις μέλη αυτής της φυλής, γιατί ζουν σε απομονωμένα μέρη. 


HMONGΗ HMONG είναι ιθαγενής φυλή στην Ασία και αποτελούν μιά υπο-ομάδα της κινέζικης εθνότητας MIAO. Προφορικές αφηγήσεις και αρχαιολογικές ανακαλύψεις αναφέρουν ότι κατάγονται από την περιοχή κοντά στους ποταμούς Yellow και Yangtze στην Κίνα. Είναι εργατικοί αγρότες και λέγεται ότι ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που καλλιέργησαν ρύζι και το διέδωσαν σε όλη την Ασία. Για τα επόμενα αρκετά χιλιάδες χρόνια αγωνίζονταν να κερδίσουν την ανεξαρτησία τους, κάτω από την Αυτοκρατορία της Κίνας που συνέθλιβε μικρότερα κράτη και εθνότητες προκειμένου να ενωθούν με την αυτοκρατορία. Η φυλή εκδιώχθηκε από τα δάση που κατοικούσαν, τα οποία σχεδιάστηκαν να γίνουν εθνικά πάρκα και προστατευμένες περιοχές. Χαρακτηρίστηκαν ως “παράνομοι” ή “καταληψίες”  παρόλο που κατοικούσαν στην περιοχή για περισσότερο από 100 χρόνια. Κατηγορήθηκαν επανειλημμένα για υποβάθμιση των φυσικών πόρων, παρόλο που η παραδοσή τους προστατεύει το περιβάλλον. 


BARMAN

Ιθαγενείς που έζησαν στα δάση του κεντρικού Bangladesh για αιώνες μαζί με άλλες τοπικές εθνότητες.  Έχουν εκδιωχθεί και τους απαγορεύτηκε να ζουν στα πάτρια εδάφη τους τα οποία επαναπροσδιορίστηκαν από την κυβέρνηση ως προστατευμένες περιοχές στην δεκαετία του ’80. Τώρα ζουν με περιορισμούς στο πού θα κινούνται και τί θα παράγουν. 


 

SENGWER


Η Εθνική Δασική Υπηρεσία της Κένυα καταδιώκει για χρόνια και προσπαθεί να εκτοπίσει ιθαγενείς της φυλής SENGWER από τα δυτικά της χώρας. Το 1964, 5000 κυνηγοί τη φυλής εξοστρακίστηκαν από τα δάση των προγόνων τους αλλά συνεχίζουν να επιστρέφουν. Τα τελευταία χρόνια οι καταδιώξεις γίνονται πιο εντατικές. Ο αρχηγός της Εθνικής Δασικής Υπηρεσίας επιμένει ότι τα σπίτια των κατοίκων της φυλής θα συνεχίσουν να καίγονται όσο τα χτίζουν μέσα στα δάση.  Πολλοί ζουν σε αυτοσχέδια σπίτια δίπλα στο δρόμο. 

 

SAN Η φυλή San ή Bushmen, ζούσαν στην έρημο Kalahari στην Botswana, μιλούσαν  Khoisan είναι κυνηγοί και εκπροσωπούν το πρώτο έθνος τη Νότιας Αφρικής, που διασκορπίστηκαν στην Μποτσουάνα, Ναμιμπια, Ανγκόλα, Ζάμπια, Ζιμπάμπουε και Ν. Αφρική που αποτέλεσαν και τους πρώτους κατοίκους της περιοχής. Λίθινα εργαλεία και τέχνη των βράχων που βρέθηκαν χρονολογούνται πάνω από 70.000 χρόνια και είναι με διαφορά η πιο αρχαία τέχνη που γνωρίζουμε. Η φυλή ήταν παραδοσιακά ημι-νομαδική και μετακινούνταν εποχιακά σε συγκεκριμένες περιοχές όπου μπορούσαν να βρούν νερό, θυράματα και τρόφιμα φυτά. Παρόλο που ζούσαν στην έρημο για πολλές γεννεές θεωρήθηκαν απειλή για την άγρια φύση και παραγκωνίστηκαν, για να μετατραπεί η προγονική τους γή σε πεδίο τουρισμού και εξόρυξης. Μετά από μία σειρά διωγμών, έχασαν τα σπίτια τους, και τους κόπηκε το νερό ενώ τους απαγορεύτηκε το κυνήγι. 

 

OGIEK 

Στην νότια Τανζανία ζουν οι OGIEK, μια φυλή κυνηγών, αγροτών και κτηνοτρόφων. Η κυβέρνηση τη Κένυα προσπαθεί να διώξει την φυλή από τα πάτρια εδάφη της το δάσος Mau, με το πρόσχημα της προστασίας των υδάτινων πόρων και της άγριας φύσης.  Το δάσος έχει υποστεί τρομερή υποβάθμιση από τις εταιρίες υλοτομίας και τις παράνομες εγκαταστάσεις, ωστόσο κατηγορούνται οι OGIEK, που ζούσαν εκεί για αιώνες, ότι είναι υπεύθυνοι και δέχονται βίαιο εκδιωγμό. Πολλές κοινότητες είδαν καμμένα τα σπίτια τους, και αρκετοί σκοτώθηκαν, όμως εξακολουθούν να επιστρέφουν. Η κυβέρνηση προσπαθεί να δικαιολογήσει τον εκδιωγμό εις το όνομα της προστασίας του δάσους.  Η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ με τους ιθαγενείς ούτε τους αποζημίωσε για τις καταστροφές. 


 

DUKHA

Μία από τις μικρότερες εθνικές ομάδες στην Μογγολική Ταιγκα, ή χιονισμενο δάσος, λίγα χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα, εκτρέφοντας ταράνδους. Ζούν, όπως και οι πρόγονοί τους, στο δάσος, όπου επιβιώνουν με το κυνήγι, και το άρμεγμα των ζώων τους. Η ζωή είναι συνδεδεμένη με τους ταράνδους με έναν αμφίδρομο τρόπο. Οι DUKHA λένε ότι έαν εξαφανιστούν οι τάρανδοι, το ίδιο θα γίνει και με τον πολιτισμό τους. Οι τάρανδοι είναι μέλη της οικογένειας και τους συμπεριφέρονται με τον ανάλογο σεβασμό. Τα προγονικά τους εδάφη χαρακτηρίστηκαν ως προστατευμένα και τους απαγορεύτηκε να κυνηγούν στο όνομα της φυσικής βιωσιμότητας, αντιμετωπίζοντας ποινές φυλάκισης. Οι DUKHA κυνηγούν με τρόπο βιώσιμο για πολλές γενεές, έχουν αυστηρούς κανόνες που ορίζουν τον αριθμό των ζώων που πρέπει να σκοτώσουν, πού και πότε θα κυνηγήσουν.  


 

LICKAN ANTAY

Μία φυλή της ερήμου εδώ και 11.000 χρόνια, ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που εγκαταστάθηκαν στην όαση τη ερήμου, εκεί που είναι τώρα η Βόρεια Χιλή. Επιβίωσαν με την αγροτική παραγωγή, και κάνοντας εμπόριο χειροποίητα προϊόντα. Ενώ κάποιες από τις παραδόσεις τους έχουν χαθεί στον σύγχρονο κόσμο, οι άνθρωποι συνεχίζουν να ζούν. Τους συναντάς διασκορπισμένους σε ξερές περιοχές, σχηματίζοντας μικρά χωρά γύρω από ρυάκια, στις βάσεις από ηφαίστεια, ή ζούνε απλές ζωές σε απομονωμένες οάσεις. Πολλοί ακόμη διατηρούν κοπάδια από πρόβατα και λάμας, καλλιεργούν καλαμπόκι και κινόα, και δουλεύουν χειροποίητα κοσμήματα και χειροτεχνήματα. Σήμερα τα εδάφη του έχουν κατακλυστεί από τους τουρίστες και βρίσκονται σε καθεστώς διατήρησης, με αποτέλεσμα να έχουν τρομερούς περιορισμούς σε νερό άλλά και πρόσβασης σε πολλά μέρη. Μέλος της φυλής δηλώνει ξεκάθαρα: “ Η επιβίωσή μας τώρα είναι μία καθημερινή μάχη”


 

WANNIYALA-AETTO

Μέχρι πρόσφατα η φυλή WANNIYALA-AETTO ζούσε στο δάσος της. Κυνηγούσαν ελάφια, αγριογούρουνα και άλλα ζώα και πουλιά, συνέλλεγαν μέλι, φρούτα και ξηρούς καρπούς. Επίσης εφάρμοζαν την μέθοδο της εναλλασόμενης καλλιέργειας, καθαρίζοντας μικρά κομμάτια γης (χένα) από το δάσος φυτεύντας δημητριακά, λαχανικά και βολβούς. Μία οικογένεια μπορούσε να μετακινηθεί σε ένα νέα χωράφι κάθε χρόνο επιστρέφοντας στο ίδιο κομμάτι γής μετά από επτά χρόνια. Σήμερα ζουν σε χωριά έξω από το δάσος. Δε καλλιεργούν χένας και έχουν πολύ μικρά χωράφια που καλλιεργούν ρύζι, λαχανικά, εκτρέφοντας κατσίκες και πρόβατα. Το κυνήγι στο δάσος χωρίς άδεια,  μπορεί να οδηγήσει σε βία από τις αρχές και φυλάκιση. Οι άνθρωποι του δάσους έχουν εκδιωχθεί από τα εδάφη τους τα οποία τώρα έχουν γίνει εθνικό πάρκο. 


Πηγές:
The guardians
Kenya Information Guide
People of the world
My african tribe
Wikipedia
Mnhs
Redd
Survival International
Cascada

Like:
12
Σχόλιο(α)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΚΟΣΜΟΣ
Το μέλλον της τεχνολογίας και της κοινωνίας
Το μέλλον της τεχνολογίας και της κοινωνίας
ΙΑΝ 17. 2018
4288
Πιθανά σενάρια από τον Δρ. Δασκαλάκη και το World Economic Forum
Οι 5 πίθηκοι και το κρύο ντουζ
Οι 5 πίθηκοι και το κρύο ντουζ
ΜΑΙ 03. 2017
8490
Θέτοντας συμπεριφορές χωρίς κανόνες
Η αλλοίωση της ιστορίας
Η αλλοίωση της ιστορίας
ΙΟΥΝ 17. 2021
1588
Τα αναδραστικά κανάλια στην επικοινωνία
Τα απάνθρωπα πρόσωπα της δουλείας
Τα απάνθρωπα πρόσωπα της δουλείας
ΙΟΥΛ 30. 2018
4695
Η ιστορία του ανθρώπινου trafficking μέχρι σήμερα
ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
comments powered by Disqus